Digər xəstəliklərlə qarışdırılır: Baş ağrısı, yorğunluq ...

07:08 - 26 Aprel 2024 - DİGƏR

Qərb cəmiyyətlərinin təxminən yüzdə 20-də görülən qida dözümsüzlüyü, diaqnoz qoyulmadığı və müalicə edilmədiyi təqdirdə insanın həyat keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, dos. dr. Qonca Bilge Özəl bildirib ki, cəmiyyətdə ən çox rast gəlinən qida dözümsüzlüklərindən biri olan histamin dözümsüzlüyü hər yaş və cinsdən insanlarda müşahidə olunsa da, daha çox orta yaşlı qadınlarda müşahidə olunur.

Mütəxəssislər laktoza, qlüten və histamin dözümsüzlüyünün cəmiyyətdə ən çox rast gəlinən qida dözümsüzlükləri arasında olduğunu bildirir və histamin dözümsüzlüyünün simptomlarının bir çox başqa xəstəliklərə bənzədiyi üçün diqqətdən kənarda qala biləcəyinə diqqət çəkirlər. Histamin dözümsüzlüyü ən çox orta yaşlı qadınlarda rast gəlinir.

Baş ağrısı, yorgunluq, zəiflik

Mütəxəssis bildirib ki, bu gün bir çox insan baş ağrısı, yorğunluq, halsızlıq və mədə-bağırsaq sistemi (GIS) problemləri ilə qarşılaşsa da, bir çoxu problemlərinin səbəbinin qida dözümsüzlüyü ola biləcəyindən xəbərsizdir. Qida dözümsüzlüyünü bir qidanın metabolizmasındakı çatışmazlıqlar nəticəsində inkişaf edən anormal bədən reaksiyaları olaraq təyin edən Özəl, "Qərb cəmiyyətlərində bütün əhalinin təxminən yüzdə 20-də meydana gələn qida dözümsüzlükləri arasında laktoza, gluten və histamin var.

 “Histamin qəbulu ilə bağlı məlum problemlər bədəndəki histamin səviyyəsinin artması (histamin zəhərlənməsi) və histamin mübadiləsində problemlər (histamin intoleransı) səbəbiylə ortaya çıxır. Histaminlə əlaqəli ilk məlum təhlükə, Scombroid ailəsinə aid balıqların istehlakı ilə baş verən skombroid balıq zəhərlənməsi (histamin zəhərlənməsi) idi. Bu ailənin balıqlarının uyğun olmayan şəraitdə saxlanması və emalı histamin əmələ gəlməsinə səbəb olur və zəhərlənmələrə səbəb olur. Daha çox skumbriya, palamut, ton balığı, mavi balıq və qızılbalıq kimi balıqlarda görülsə də, uyğun olmayan şərtlərə məruz qaldıqda, yüksək histamin səviyyəsi sardina və hamsi kimi balıqlarda da müşahidə edilə bilər. “Tərkibində yüksək histamin olan balıqların istehlakı ilə əlaqəli olan histamin zəhərlənməsi qarın ağrısı, səpgi, qusma, ishal, nəfəs darlığı və nadir hallarda hətta ölümlə nəticələnə bilər.

Xəbər xətti