Bazarda və tərəvəz mağazalarının rəflərində maksimum üç növ pomidor - çəhrayı, qırmızı və "krem" tapa bildiyiniz vaxtlar çoxdan geridə qalıb. Ancaq kütləvi istehlakçının şüurunda yüzlərlə çeşidin adı və seleksiyaçıların yorulmaz səylərinin nəticələri ağlına sığmır.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, pomidorları karton qutularda səliqəli cərgələrə düzmək, plastik qabda yığmaq, ayrı-ayrı boşqqablara qablaşdırmaq və ya budaqlardan dəstə-dəstə asmaq olar. Onlar müxtəlif rəng və çalarlarda ola bilər. Solğun çəhrayıdan tünd bənövşəyi və ya demək olar ki, qara rəngə qədər. Bu, nəsillər tərəfindən təsdiqlənmiş dadlı və şirəli meyvələrin seçilməsi alqoritminə təsir göstərmir.
Doğru pomidor seçmək texnologiyası kiçik detallarda fərqlənə bilər. Əsas odur ki, onları bəyənib- bəyənməsən. Digər qaydalara əməl etsəniz, layiqli seçim edəcəyimizə zəmanət verilir.
İlk təəssürat
Əgər piştaxtanın üstündəki pomidor diqqətinizi çəkibsə, deməli, onlar artıq müsbət təəssürat yaradıblar. Onları daha yaxından tanımaq qalır.
Pomidorların mükəmməl formada olması mütləq deyil. Həddindən artıq mükəmməl oxşarlıq gen mühəndisliyi düşüncələrini təklif edir və həyəcanlandırır. Qorxular əsassız olsa belə, şüuraltı səviyyədə klon yemək bir növ dadlı deyil. Ancaq pomidorun "kəndli" mənşəyini göstərən çuxurlar və çatlar da qəbuledilməzdir. Əzilmiş pomidorları yalnız pomidor sousu və ya ketçup hazırlamaq üçün əhəmiyyətli endirimlə almaq mənasızdır.
Sarı, çəhrayı və ya qırmızı olmasından asılı olmayaraq pomidorun rəngi vahid olmalıdır. Ağ və ya yaşıl ləkələr olmadan. "Bull's Heart" və əlaqəli növlərdə sapın yaxınlığında kiçik sarı-narıncı ləkə ola bilər. Bu, onların fərqləndirici xüsusiyyətidir. Əsasən, yetişmiş pomidorun rəngi bərabər, hamar və parlaq olmalıdır.
Pomidorun ölçüsü vacibdir və çeşidə uyğun olmalıdır.
Bəzi sortlar bir kiloqramdan çox çəkiyə qədər böyüyə bilər. Bu, əlbəttə ki, təəssürat yaradır, lakin "böyümüş" pomidorların qastronomik xüsusiyyətləri şübhə doğurur.
Gavalı pomidorları böyük bir bağ gavalı ölçüsündən çox olmamalıdır. Belə meyvələr kiçik və ya böyük həmkarlarından daha dadlıdır.
Həddindən artıq böyük olan albalı standart həmkarlarından daha az dadlı olacaq.