Qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edəcək 8 alternativ - Duzu nə ilə əvəz etməli?

07:06 - 15 May 2025 - Cəmiyyət

Əgər çox duz yeyirsinizsə, bu ürək sağlamlığınıza mənfi təsir göstərə bilər. Xoşbəxtlikdən qan təzyiqini artıra bilən yüksək natrium səviyyəsi olmadan istifadə edilə bilən bir çox duz əvəzedicisi var. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, mütəxəssislər yüksək qan təzyiqi olan insanlar üçün ən yaxşı duz alternativlərini "Qadın Dünyası"na təqdim ediblər.

Duz qan təzyiqinizi necə yüksəldə bilər
Həddindən artıq duz yemək (həmçinin natrium xlorid kimi tanınır) bədənin mayelərin incə tarazlığını pozaraq qan təzyiqinə mənfi təsir göstərə bilər.
Natrium suyu özünə çəkir və saxlayır. Həddindən artıq duz istehlak etdikdə, vücudunuz qanınızdakı natrium konsentrasiyasını sulandırmaq üçün daha çox su saxlayır. Bu artan maye həcmi qan damarlarının divarlarında əlavə təzyiq yaradır və qan təzyiqinin artmasına səbəb olur.

Yüksək natrium səviyyələri böyrəklərinizin artıq mayenin çıxarılmasını çətinləşdirə bilər ki, bu da qan həcminin və təzyiqin artmasına kömək edir. Vaxt keçdikcə həddindən artıq duz istehlakı qan damarlarını sərtləşdirir, daha az elastik edir və qan təzyiqini artırır.

Doktor Kapl deyir ki, çox duz maye balansına nəzarətdə və qan damarlarının daralmasında mühüm rol oynayan renin-angiotenzin-aldosteron sistemi kimi qan təzyiqini tənzimləyən hormonların funksiyasına mane ola bilər.

Həddindən artıq duzun səbəb olduğu yüksək qan təzyiqi (hipertoniya) ürəyinizə, böyrəklərinizə və qan damarlarınıza gərginlik yarada bilər, ürək xəstəliyi, insult, böyrək xəstəliyi və digər sağlamlıq problemləri riskinizi artırır.

Sağlamlıq üçün nə qədər duz təhlükəsizdir?
Amerika Ürək Dərnəyi əksər böyüklər üçün gündə 2300 mq-dan çox natrium qəbul etməyi tövsiyə edir və xüsusilə yüksək qan təzyiqi olanlar üçün ideal olaraq gündə 1500 mq-dan çox olmamalıdır.

Müqayisə üçün, 2,300 mq natrium təxminən 1 çay qaşığı süfrə duzuna bərabərdir, Dr. Caple deyir.

Qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edən 8 duz alternativi
Yadda saxlamaq lazımdır ki, istehlak etdiyiniz natriumun çoxu işlənmiş qidalardan, restoran yeməklərindən və qablaşdırılmış qəlyanaltılardan gəlir, duz çalkalayıcınızdan deyil, -Dr. Caple izah edir. Bu gizli natrium mənbələri asanlıqla tövsiyə olunan hədləri aşmağa səbəb ola bilər.

Bununla belə, evdə yemək hazırlayarkən belə, qida etiketlərini diqqətlə oxumaq və mümkün olduqda aşağı natriumlu variantları seçmək vacibdir. Adi duz əvəzinə otlar, ədviyyatlar və digər ləzzət artırıcılardan istifadə natrium qəbulunuzu azaltmağa və sağlam qan təzyiqini saxlamağa kömək edə bilər.

Qan təzyiqiniz üçün daha yaxşı olan natriumsuz duz alternativləri bunlardır:
Dumanlı paprika. Bu ədviyyat duzluluğu təqlid edən və çox natrium olmadan rəng əlavə edən dumanlı, ləzzətli bir dad təqdim edir. Hər xidmət üçün ¼ çay qaşığı.
Limon suyu və qabığı. Limonun turşuluğu duz kimi ləzzəti artırır, həmçinin C vitamini ilə təmin edir və qan damarlarının fəaliyyətini dəstəkləyir. Tövsiyə olunan xidmət ölçüsü: 1 osh qaşığı. l. şirəsi və ya xidmət başına ½ çay qaşığı ləzzət.

Balzam sirkəsi. Sirkə natriumsuz yeməklərə acılıq və dərinlik qatır. Bəzi tədqiqatlar sirkənin qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə və ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edə biləcəyini də göstərir. Təklif olunan xidmət ölçüsü: hər yeməyə 1-2 çay qaşığı və ya salat sarğı üçün əsas kimi
Sarımsaq. Tədqiqatlar göstərir ki, həm təzə, həm də üyüdülmüş sarımsaq yalnız ləzzəti artırmır, həm də qan damarlarını rahatlaşdıraraq və qan axını yaxşılaşdıraraq qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edə bilər. Təklif olunan xidmət ölçüsü: 1 diş təzə sarımsaq və ya xidmət başına ¼ çay qaşığı sarımsaq tozu.
Cəfəri. Təzə və ya qurudulmuş cəfəri sağlam qan damarlarını saxlamağa kömək edən antioksidanlar və kaliumla zəngindir. Və onun təzə, bibərli dadı natrium əlavə etmədən qabları yaxşılaşdırır. Tövsiyə olunan xidmət ölçüsü: 1 osh qaşığı. l. təzə cəfəri və ya 1-2 tsp. qabda qurudulur.
Cayenne bibəri. Yeməklərə ədviyyatlı bir təpik əlavə edən acı bibərdə qan dövranını yaxşılaşdırmağa və qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edə biləcək bir birləşmə olan kapsaisin var. Tövsiyə olunan xidmət ölçüsü: ¼ - ½ çay qaşığı. İstədiyiniz ədviyyat səviyyəsindən asılı olaraq yemək başına
Qida maya. Qida mayası natriumda aşağıdır, bu da yeməyinizə pendirli və ya qozlu dad əlavə etmək üçün əla seçimdir. Onların tərkibində qan təzyiqi səviyyəsini daha da aşağı salmağa kömək edə bilən pəhriz lifi var. Təklif olunan xidmət ölçüsü: ½ çay qaşığı ilə başlayın. və tədricən 1 osh qaşığı artırın. l. gündəlik tələbatınıza çatana qədər.
Zəncəfil. Bu ot istənilən yeməyə unikal ləzzət verə bilər və araşdırmalar göstərib ki, zəncəfilin gündəlik istehlakı yüksək təzyiq və ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edə bilər. Zəncəfil təbii kalsium kanal blokatoru və ACE inhibitoru kimi fəaliyyət göstərir, yüksək qan təzyiqini müalicə etmək üçün istifadə edilən dərmanlara bənzər hərəkət edir. Təklif olunan xidmət ölçüsü: 1 çay qaşığı ilə başlayın. və lazım olduqda əlavə edin.

Xəbər xətti