Xurma Ramazanla uyğunlaşdırılan meyvədir. Ramazan ayında onun istehlakı xeyli artır. Həm də çox qidalıdır. 100 qram böyüklərin gündəlik enerji ehtiyacının 13 faizini ödəyə bilir. O, həm də yüksək antioksidant tutumlu, bol lif və bol mineral ehtiva edən bir meyvədir.
Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, sncaq hər meyvədə olduğu kimi xurmanın da müəyyən riskləri var.
Xurma qurudulmuş meyvə olduğu üçün aflatoksin əmələ gəlməsinə həssas olan qida məhsuludur. Təhlillər də göstərir ki, bu risk davam edir.
Məsələn, Avropa Birliyinin Qida Alert Sistemi. Son 2,5 ildə AB Xəbərdarlıq Sistemində əks olunan tarixlərlə bağlı 12 xəbərdarlıq edilib. Onlardan ikisi Pakistandan gələn xurmalarda aflatoksinin aşkarlanması üçündür. Onlardan biri Tunis xurmasında aşkar edilən aflatoksinlə bağlıdır. Bu 3 xəbərdarlıqda aşkar edilən aflatoksinin ümumi miqdarı Aİ-nin müəyyən etdiyi limitdən dəfələrlə çox olub.
Əlcəzair və Misirdən Avropaya ixrac edilən xurmalarda da pestisid qalıqlarının həddi aşdığı aşkarlanıb. Digər tərəfdən, 2024-cü ilin dekabrında, təxminən üç ay əvvəl, İrandan Sloveniyaya ixrac edilən xurmalarda norovirus aşkar edilib. Norovirus qusma və ishala səbəb olan epidemik virusdur. Bazar yoxlamaları zamanı bu virus aşkar edildikdən sonra Sloveniya və Xorvatiya səlahiyyətliləri xurmaların marka adını verərək, istehlak edilməməsi və geri qaytarılması ilə bağlı xəbərdarlıq edib.
Təbii ki, xurma demişkən, qlükoza xurmalarına diqqəti cəlb etməyə bilmərik. Xurma artıq tərkibində yüksək miqdarda şəkər olan bir meyvədir. Meyvələr yüzdə 70-80 şəkərdən ibarətdir və son vaxtlar bir çox şokolad məhsulları daha sağlam olması üçün xurma ilə şirinləşdirilir. Buna baxmayaraq, marketlərdə bəzi xurmaların qlükoza siropu ilə şirinləşdirildiyinin şahidi oluruq.
Xurmanın daha parlaq və şirin olması üçün tətbiq edilən bu proses xurmanın təbii quruluşunu da zədələyir. Açıq satıldıqda həm qlükoza qatqılarının, həm də toz və qalıq riskinin qarşısını almaq üçün xurmanı istehlak etməzdən əvvəl yumaq yaxşıdır. Mütəxəssislər allergiya riskinin qarşısını almaq üçün xurmanı yuduqdan sonra yeməyi də tövsiyə edirlər.