Niyə bal ilə çay içmək olmaz

06:41 - 30 Avqust 2024 - DİGƏR

Ənənəvi tibb soyuqdəymə üçün bal ilə isti çay içməyi tövsiyə edir.
Metod xüsusilə temperatur yüksəldikdə təsirli olur, çünki antipiretik təsir göstərir.

Ancaq məlum oldu ki, isti çaya bal əlavə etmək onu bütün faydalı xüsusiyyətlərindən məhrum edir.
Balın faydalı xüsusiyyətləri hamıya məlumdur. Məhsul xüsusilə tez-tez temperaturu azaltmaq lazım olduqda xalq təbabətində istifadə olunur, lakin əlində antipiretik dərmanlar yoxdur.
Lakin məlum olub ki, isti içkiyə bal əlavə etmək onu faydalı xüsusiyyətlərindən tamamilə məhrum edir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Moskva Səhiyyə Departamentinin ilkin tibbi yardım üzrə baş frilanser mütəxəssisi Andrey Tyazhelnikov bu barədə RİA Novosti ilə söhbətində danışıb.
Ekspertin sözlərinə görə, bal 40 dərəcədən yuxarı temperaturda faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Buna görə də, Tyazhelnikov təzə bal istehlak etməyi və ya isti içkiyə əlavə etməyi məsləhət görür.

Balın xalq təbabətində istifadəsinə gəlincə, Tyazelnikov onun möcüzəvi qabiliyyətlərini təsdiqləyir.
Beləliklə, öskürək zamanı selikli qişanı əhatə edərək boğazda qıcıqlanma və ağrıları aradan qaldırır. Bundan əlavə, bal B qrupunun vitaminləri ilə yanaşı, kalsium, dəmir, maqnezium, fosfor, kalium, natrium və sinklə də zəngindir.

Beləliklə, immuniteti və bədənin xəstəliklərə qarşı ümumi müqavimətini artırır.
Eyni zamanda, bal flavonoidlər və üzvi turşular sayəsində ürək-damar xəstəliklərinin və orqanizmdə xroniki iltihabın inkişaf riskini azaldır.
Ekspert bildirib ki, laktobakteriyalar və bifidobakteriyalar bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır.

Xəbər xətti