“Ürək sağlamlığını qorumaq üçün gündə 7-8 saat keyfiyyətli yuxu almağı hədəfləmək lazımdır.
Hər gün müxtəlif meyvə və tərəvəzlərdən istifadə ürək sağlamlığı üçün faydalıdır. Ancaq təzə meyvə yerinə meyvə şirəsi istehlakı qan şəkərinin sürətlə artmasına və çəki artımına səbəb ola bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Kardiologiya mütəxəssisi Dr. Cengiz Başar ürək sağlamlığını qorumaq üçün diqqət edilməsi lazım olan şeylərdən bəhs edib.
Meyvə şirələri təbii olaraq sağlam görünsə də, çox vaxt yüksək miqdarda şəkər ehtiva edir və həddindən artıq istehlak ürək sağlamlığını təhdid edə bilər.
Kardiologiya Mütəxəssisi Dr. Cengiz Başar sağlam ürəyə sahib olmaq üçün nələrə diqqət etməli olduğumuz barədə məlumat verdi.
Mütəxəssis sağlam ürək üçün həyat tərzinin və qidalanmanın vacibliyini vurğuladı.
Hər gün müxtəlif meyvə və tərəvəzlərdən istifadə ürək sağlamlığı üçün faydalıdır. Ağ çörək yerinə tam taxıl çörəyi və qəhvəyi düyü kimi tam taxıllara üstünlük verilməlidir. Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olan balıqları (məsələn, qızılbalıq) həftədə ən az iki dəfə istehlak etmək faydalıdır.
Trans yağlardan və doymuş yağlardan qaçınılmalı, zeytun yağı kimi sağlam yağlardan istifadə edilməlidir.
Mütəxəssis qeyd edir ki, sağlamlığımız üçün tibbi müayinə və nəzarətlər kəsilməməlidir..
Ürək sağlamlığını qorumaq üçün gündə 7-8 saat keyfiyyətli yuxu almağı hədəfləmək lazımdır. Artıq çəki və ya piylənmə ürək xəstəliyi riskini artıra bilər. Bədən kütləsi indeksini (BMI) sağlam diapazonda saxlamağa çalışmaq lazımdır. Çəki nəzarəti müntəzəm məşq və sağlam qidalanma ilə əldə edilməlidir. “Həftədə ən azı 150 dəqiqə orta intensivlikdə (gəzinti, velosiped sürmək kimi) və ya 75 dəqiqə yüksək intensivlikdə (qaçış, üzgüçülük kimi) məşq etmək tövsiyə olunur”, - o deyib.
Mütəxəssis vurğulayır ki, bəzi qidalanma vərdişləri və həyat tərzi dəyişiklikləri xüsusilə ictimaiyyət arasında yaxşı bilinməsə də, bu amillər və vərdişlər ürək sağlamlığı üçün faydalıdır. Dr. Başar bu məlumatları paylaşıb:
“Məsələn; İmmuniteti gücləndirən qidalar (sarımsaq, zəncəfil və zerdeçal kimi) də ürək sağlamlığını qoruya bilən iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir.
Kardamom ürək sağlamlığını dəstəkləyən antioksidan xüsusiyyətlərə malik ədviyyatdır. Kardamom çayının istehlakı qan təzyiqini aşağı salmağa və ürək sağlamlığını qorumağa kömək edə bilər.
"Qıcqırdılmış qidalar, qırmızı çuğundur suyu və turşu suyu yüksək təzyiq problemi olmayan insanlarda bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdıran probiyotiklərlə zəngindir."