Düzgün qidalanma qaydalarına riayət etmək cəhdi olaraq, süd məhsulları alarkən çox vaxt az yağlı kəsmik və ya südün lehinə seçim edilir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Yulia Onufrycukun sözlərinə görə, bu edilməməlidir, çünki az yağlı məhsullar vitaminlər və faydalı minerallar baxımından daha aşağıdır.
Az yağlı süd məhsulları, məsələn, süd və ya kəsmik seçərkən, onların vitamin və minerallar baxımından yağ tərkibli məhsullardan daha aşağı olduğunu xatırlamaq lazımdır.
Eyni zamanda, eyni az yağlı kəsmikdə yağlı və ya yarı yağlı kəsmikdən çox az kalori yoxdur.
Mütəxəssis bildirir ki, bundan əlavə, yağsız süd məhsullarından kalsium zəif sorulur.
Dietoloqun sözlərinə görə, bundan əlavə, yağ tərkibi 9-18% olan kəsmik süd yağı və kalsium kimi bütün bədən sistemlərinin normal fəaliyyəti üçün zəruri olan D vitamininin mənimsənilməsinə kömək edir.
Kərə yağının sağlamlığa zərərli olması və qanda xolesterinin səviyyəsinin artmasına səbəb olması ilə bağlı yanlış fikir də var. Buna görə də, bir çox dietoloq onu bitki yağı ilə əvəz etməyi məsləhət görür.
Onufriyçuk vurğulayıb ki, kərə yağı hər kəsin qida rasionunda olmalıdır, amma keyfiyyətli olmalıdır. Üstəlik, bədənin xolesterola da ehtiyacı var, çünki o, cinsi hormonların - estrogenlərin və testosteronun sintezində iştirak edir.