Yayın sonu artıq yetişmiş qarpız və bostanları ala biləcəyiniz vaxtdır. Amma bu bostan məhsullarını istehlak edərkən onların zəhərlənməyə səbəb ola biləcəyini bilmək lazımdır.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, həkim Lyudmila Suxorukova zəhərlənmə əlamətləri görünəndə necə davranmalı barədə danışıb.
Qarpız və qovun yeyərkən yadda saxlamaq lazımdır ki, bu meyvələr tez xarab olur və buna görə də zəhərlənmələrə səbəb ola bilər. Zəhərlənmənin simptomlarına ürəkbulanma, qusma, ishal və titrəmə daxildir.
Qastroenteroloqun sözlərinə görə, bu simptomlar görünəndə dərhal tədbirlər görülməlidir, çünki laqeyd zəhərlənmə dəhşətli nəticələrə səbəb ola bilər.
Beləliklə, zəhərlənmənin ilk əlamətlərində həkim daha çox maye içməyə başlamağı məsləhət görür. Bu, susuzlaşdırmanın qarşısını almağa və toksinləri çıxarmağa kömək edəcək müntəzəm qazsız su olmalıdır. Bundan əlavə, su və elektrolit balansını bərpa edəcək xüsusi bir həll ilə əvəz edilə bilər.
Qusma diareya ilə müşayiət olunarsa, xoşagəlməz simptomu aradan qaldıran dərmanlar qəbul edə bilərsiniz.
Suxorukova vurğuladı ki, heç bir halda ishal və qusma səbəb olmamalıdır. Semptomlar azalmazsa və vəziyyət pisləşirsə, həkimdən kömək istəməlisiniz.
Xüsusilə uşaqlara gəldikdə, onların vəziyyətində susuzlaşdırma daha sürətli baş verir və nəticələr daha ciddi olur.
Suxorukova xatırladıb ki, zəhərlənmənin növünü, məsələn, bakteriya, nitratlar və ya pestisidləri nəzərə almaq vacibdir.
Sağ hipokondriyumda ağırlıq və ağrı ilə müşayiət olunan nitrat zəhərlənməsi, təzyiqin azalması, sürətli nəfəs, nəbzin artması, zəng və ya tinnitus, soyuqluq, mavi ətraflar, yuxululuq və hətta şüur itkisi təcili tibbi yardım tələb edir. Həkimlərin lazımi diqqəti olmadan bu vəziyyət komaya səbəb ola bilər.