Epilepsiya ümumiyyətlə ömürlük sağlamlıq problemi olaraq bilinir. Xəstəliyin səbəb olduğu qıcolmalar nəzarət altına alındıqda, epilepsiya xəstəsi olan bir çox insan normal həyat sürə bilir.
Epilepsiya xəstələri üçün balanslaşdırılmış və müntəzəm qidalanma planı tutmaların sayının və xəstəliyin zərərli təsirlərinin azaldılması prosesinə əhəmiyyətli dərəcədə kömək edir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Betül Merd epilepsiya xəstələrinin qidalanması haqqında danışıb.
Epilepsiya sinir sistemini təsir edən və beynin fəaliyyətini müvəqqəti pozan və qıcolma şəklində baş verən mühüm sağlamlıq problemidir. Hər yaşda insanda uzun müddət görülə bilən bu problem özü ilə bir çox simptomları da gətirir.
Tutmalar beynin hansı hissəsinin təsirindən asılı olaraq insanlara fərqli təsir göstərir.
Balanslı və sağlam qidalanma vacibdir
Balanslı və sağlam qidalanma bütün insanlar üçün vacib və əvəzedilməz bir qaydadır.
Xüsusilə xəstəlik dedikdə bu qayda ağla gəlsə də, həyatın hər dövründə bu qaydanı tətbiq edən insanlar daha sağlam olurlar.
Bugünkü elmi araşdırmalar nəticəsində müəyyən edilib ki, ümumi sağlamlığa təsiri sübuta yetirilən balanslı və nizamlı qidalanma bir çox xəstəliklərlə mübarizəyə müsbət təsir edir.
Epilepsiya ilə mübarizədə təsirli olan əsas qidalanma tövsiyələri aşağıdakılardır: Bədəndə qan şəkərinin balanslı olması hər xəstəlikdə olduğu kimi epilepsiyanın sonunda da vacibdir.
Buna görə qanda şəkərin qəfil artması epileptik tutmalara səbəb ola bilər.
Şəkər səviyyəsini artıracaq şəkərli qidalardan qaçınılmalı və şəkəri az olan taxıllı qidalar istehlak edilməlidir.
Sağlam yağlarla hazırlanan qidalar gündəlik qidalanma proqramına daxil edilməlidir.
Xüsusilə sağlam zeytun yağı istifadə edilməli,
Omega 3 və Omega 9 kimi qida mənbələrinə üstünlük verilməlidir.
Epileptik tutmalara səbəb ola biləcək spirtli içkilərdən çəkinmək lazımdır. Tərkibində kofein olan qəhvə, çay və kakao istehlakı məhdudlaşdırılmalıdır.
Epilepsiya müalicəsində istifadə edilən dərmanlarla qarşılıqlı əlaqədə olma ehtimalı olan qidalar mütəxəssis həkimlərin nəzarəti altında istehlak edilməlidir.
Paxlalılar, tam taxıl məhsulları və kalsium, maqnezium və natriumla zəngin yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər istehlak edilməlidir.
Bədənin qida ilə kifayət qədər miqdarda vitamin və mineral alması təmin edilməlidir.
Epilepsiya xəstələrinin qidalanmasında diqqət edilməli olan ən vacib məsələlərdən biri də xəstənin qan şəkərinin balanslı olmasıdır.
Bu səbəbdən bu xəstəliyə tutulanların tərkibində şəkər olan qidalardan uzaq durmaları, un əvəzinə tam taxıl məhsulları istehlak etmələri çox vacibdir.
Belə xəstələr üçün balıq istehlakı çox vacibdir. Balıqda olan Omeqa 3 və Omeqa 9 kimi sağlam yağlar epilepsiya xəstələri üçün çox faydalıdır. Bu səbəblə epilepsiya xəstələri balıq yeməkdə diqqətli olmalıdırlar.
Epilepsiya xəstələri çox tez-tez spirt və çay istehlak etməməli, qəhvə və kola kimi kofein tərkibli içkilərin istehlakını məhdudlaşdırmalıdır. Bu içkilər epileptik tutmaları tetiklemek xüsusiyyətinə malikdir.
Epilepsiya üçün istifadə edilən bəzi dərmanlar nar və qreypfrut kimi meyvələrlə qarşılıqlı təsir göstərə bilər ki, bu da dərmanın təsirini azalda bilər. Bu səbəblə qreypfrut, nar kimi meyvələrin istehlakına diqqət edilməli və mütəxəssisə müraciət edilməlidir.