Bu qidaları istidə istehlak edərkən diqqətli olun!

07:19 - 31 İyul 2024 - Cəmiyyət

Havalar istiləşib, ishal halları artıb. Ət, toyuq əti, süd və süd məhsulları, dondurma kimi qidaları qəbul edərkən gigiyena qaydalarına riayət edilməlidir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə dr. Həsən Ergenç deyib. 
Mütəxəssisin sözlərinə görə, havalar isindikcə soyuq zəncirvari təcrübələrə əhəmiyyət verilməməsi, gigiyena qaydalarına əməl etmədən qida qəbulu mikroorqanizmlərin artmasına səbəb olur, ishal hallarının artmasına səbəb olur.

Havanın temperaturunun artması qida zəhərlənməsinə də səbəb olur. Qablaşdırılmış qidaların və qeyri-gigiyenik mühitlərdə istehsal olunan qidaların istehlakı ilə birlikdə qusma və ishal şikayətləri ilə xəstəxanaların təcili xidmətlərinə müraciət edənlərin sayı günü-gündən artır, qidalar ictimai yerlərdə, satış məntəqələrində və ya isti və ya düzgün bişirilməyən qidalarda saxlanılır. 

Xüsusilə uşaqlar, yaşlılar və xroniki xəstəlikləri olanlar isti havalarda qidalanmalarına diqqət etməlidirlər.
 “Xüsusilə də ishal başlayan xəstələrimizə bol maye qəbul etməyi və mümkün qədər günəşə məruz qalmamağı tövsiyə edirik. Qidaların saxlanma və istehlak vəziyyətinin böyük əhəmiyyət daşıyır” – Ergenc qeyd edib.

Ergenç qeyd edir ki, ishal hallarının baş verdiyi qidalar ümumiyyətlə ət, toyuq, süd və süd məhsulları, xüsusilə də dondurmadır: 
“Dondurma əriyir, yenidən dondurulur və istehlak edilir. Bu cür qidaları istehlak etmək, ishal zamanı tez-tez gördüyümüz qidalardır. Bu hallarda insanlar gündə ən az 2,5 - 3 litr maye qəbul etməlidirlər. 

Xəbər xətti