Hava istiliyinin yüksək olduğu son günlərdə qida zəhərlənmələri tez-tez gündəmdə olsa da, mütəxəssislər xəbərdarlıqlarını təkrarlayıb. Mütəxəssislər ictimai yerlərdə, satış məntəqələrində və ya müxtəlif yerlərdə isti və ya düzgün olmayan şəkildə saxlanılan və ya bişirilən qidaların zəhərlənmələrə səbəb ola biləcəyini söyləyərək, qidaların saxlanma və istehlak vəziyyətinin böyük əhəmiyyət kəsb etdiyini vurğulayırlar.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dr. Fatih Mehmet Velibeyoğlu qida zəhərlənməsinə qarşı vətəndaşlara da mühüm xəbərdarlıqlar edib.
Qida zəhərlənmələri haqqında məlumat verən Fatih Mehmet Velibeyoğlu qeyd edir ki, qida zəhərlənməsi səbəbiylə soyuq zənciri pozulmuş qidaların istehlakından sonra şiddətli ürəkbulanma, qusma və ishal ilə irəliləyən, daha sonra zəiflik, halsızlıq və hətta çaşqınlığa səbəb ola bilən bir vəziyyəti təsvir edirik. Bu hallarda ilk növbədə itirilən mayenin miqdarı çox əhəmiyyətlidir, xəstənin kliniki, şüuru və təzyiq vəziyyəti yoxlanılmalıdır.
Qəfil pisləşmə baş verərsə, təcili yardım otağına mümkün qədər tez müraciət etmək faydalıdır. Bu risk qruplarında; Hamilə qadınlarda, yaşlılarda və gənc uşaqlarda vəziyyət daha tez pisləşə bilər. O, həmçinin şoka keçə biləcək bir vəziyyətə səbəb ola bilər. Bunlara daha tez və daha həssas yanaşmaq lazımdır.
Yay dövründə olduğumuzdan və soyuq zəncir pozulduğundan, xüsusilə tez xarab olan mayonez, qaymaq və s. tərkibində yumurta olan qidalar toyuq əti daha tez xarab ola bilər, ona görə də diqqətli olun. Mənbəsini bilmədiyimiz yerlərdən yeməməliyik. Biz qarşılaşdığımız bəzi klinik şəkillərdə; Evdə saxlanılan toyuq əti, düyü və qaymaqlı tortlar çöldə saxlanıldıqdan sonra istehlak edildikdə belə hallar yarana bilər. Böyük miqdarda qida ilə əlaqəli toksinlər istehlak edilərsə, xəstələr daha ciddi simptomlarla müraciət edirlər.
Toksin səviyyəsi aşağı olarsa, qısa müddətli ishalla qarşılaşa bilərik, bu da ürəkbulanma və qusma ilə müşayiət olunur. Artan və dayandırıla bilməyən ishal olduqda daha diqqətli olmalıyıq, çünki vəziyyət daha da dərinləşə və klinik pisləşməyə səbəb ola bilər.///cnnturk