Dondurma istehlakı zamanı yaranacaq 5 problem

06:44 - 23 İyul 2024 - Cəmiyyət

"Təravətləndirici və ləzzətli quruluşu ilə hər yaşdan insanın sevgisini qazanan dondurmanın istehlakı və sağlamlığa təsirləri ilə bağlı bəzi vacib məqamları nəzərə almaq lazımdır"
Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə mütəxəssis dr. Əli Rıza Gökduman danışıb. 

“Çox soyuq dondurma istehlak etmək boğazda ani soyuq, bu da boğaz infeksiyalarına səbəb ola bilər. Bu səbəbdən dondurma yeyərkən onu yavaş-yavaş və kiçik dişləmələrlə istehlak etmək vacibdir” – mütəxəssis deyir.

Dondurmanın tərkibindəki yüksək su sayəsində soyuducu təsirə malikdir. Xüsusilə isti havalarda orqanizmin itirdiyi suyu kompensasiya etmək üçün seçim edilə bilər. Bununla belə, dondurma istehlak edərkən nəzərə alınmalı bəzi məqamlar var. Çox soyuq dondurma istehlak etmək boğazda ani soyuq şoka səbəb ola bilər ki, bu da boğaz infeksiyalarına səbəb ola bilər. Bu səbəbdən dondurmanı yavaş-yavaş və kiçik dişləmələrlə istehlak etmək vacibdir.

Mütəxəssis dondurma istehlak edərkən diqqət edilməli olan ən vacib məqamlardan birinin onun miqdarı olduğunu vurğulayır. Gökduman dondurmadan dərhal sonra soyuq su içmək yerinə otaq temperaturunda su içmək boğaz sağlamlığı üçün daha uyğun olacaq. "Soyuq dondurmadan sonra soyuq su içmək boğazda ani temperatur dəyişikliyinə səbəb ola bilər və bu, boğazda qıcıqlanmaya səbəb ola bilər" - deyib.

“Dondurma istehlakının səbəb ola biləcəyi 5 sağlamlıq problemi”
Gökduman birbaşa və ya dolayısı ilə dondurma istehlakından yarana biləcək narahatlıqlarla bağlı bunları söylədi: 
Faringit (boğaz iltihabı): Soyuq qidaların faringitə səbəb olduğuna dair birbaşa dəlil yoxdur, ancaq boğaz iltihabı olan insanlar soyuq yeməklərdən narahat ola bilər. Dondurma faringit əlamətlərini daha nəzərə çarpan edə bilər. 
Tonzillit: Dondurma və digər soyuq qidalar tonzillitli insanlarda simptomları pisləşdirə bilər. Bu, artan ağrı və udma çətinliyi kimi özünü göstərə bilər. Soyuqdəymə və qrip: Dondurmanın özü birbaşa soyuqdəymə və ya qripə səbəb olmur, çünki bu xəstəliklər viruslardan qaynaqlanır. Lakin immun sistemi zəif olan insanlarda soyuq qidaların qəbulu narahatlıq yarada bilər və bəzi insanlarda infeksiyaya qarşı həssaslığı artıra bilər. 
Boğazın qıcıqlanması: Soyuq qidalar, xüsusilə dondurma bəzi insanlarda boğazın qıcıqlanmasına səbəb ola bilər. Bu, boğaz ağrısını artıra və ya mövcud boğaz infeksiyasını daha narahat edə bilər. 
Selik istehsalı: Süd məhsulları bəzi insanlarda selik istehsalını artıra bilər. Artan selik boğazda narahatlığa səbəb ola bilər və öskürək və ya tıkanıklıq əlamətlərini pisləşdirə bilər.

Xəbər xətti