Qarpız toxumlarını atmayın! Faydaları ...

06:10 - 18 İyul 2024 - Cəmiyyət

Yayda ən çox istehlak edilən meyvələrdən biri olan qarpız dərini yeniləyir, dolğunluq hissi verərək çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir və xərçəng riskini azaltmada rol oynayır. Bəs qarpızın bilinməyən faydaları nələrdir?

Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Betül Merd qarpızın faydaları haqqında danışıb. Antioksidantlarla dolu olan qarpızın müntəzəm istifadəsi qan təzyiqini tənzimləyir və lifli quruluşu ilə həzm sistemini dəstəkləyir. Tərkibindəki amin turşuları sayəsində bədəndəki iltihabların aradan qaldırılmasına töhfə verən qarpız toxumları xolesterinin də azalmasına kömək edir.
1. Gündəlik vitamin və mineral ehtiyaclarının qarşılanmasında təsirlidir. Bir porsiya qarpız gündəlik C vitamini ehtiyacınızın təxminən 10%-ni qarşılayır. Tərkibində kalium, A və B6 vitaminləri və digər vitamin və minerallar da var. Vitamin C immunitet sistemini gücləndirir və bədənin dəmiri mənimsəməsinə kömək edir. A vitamini dəri və göz sağlamlığı üçün vacibdir. Qarpız həm də kaliumla zəngin olduğu üçün təzyiqi aşağı salır və sinir sistemini dəstəkləyir. O, həmçinin zülalların parçalanmasına kömək edən, immun sisteminin və sinir sisteminin funksiyalarını gücləndirən B6 vitamini ilə zəngindir.
2. Tərkibində yüksək miqdarda antioksidan xüsusiyyətlərə malik likopen var. Likopen qarpız və digər meyvə və tərəvəzlərdə olan antioksidan xüsusiyyətlərə malik təbii birləşmədir. Likopen də qarpızın qırmızı rəngini verir. Araşdırmalar göstərib ki, likopenin xərçəng və ürək xəstəlikləri riskini azaldır. Hüceyrələrin zədələnməsinə qarşı qoruyan likopenin müntəzəm istehlak edildiyi zaman təzyiqi aşağı salan təsiri olduğu bilinir. Tədqiqatlar göstərir ki, qarpız ekstraktı uzun müddət ərzində qan təzyiqini aşağı sala bilir. Qarpızın tərkibindəki antioksidantlardan L-sitrulin və L-argininin damarların fəaliyyətini yaxşılaşdıra biləcəyi vurğulanır.
3. Qarpız orqanizminizin su ehtiyacını ödəməyə kömək edir. Qarpızın 90%-dən çoxu sudan ibarətdir. İnsan orqanizmi su ehtiyacının 80%-ni içdiyi, 20%-ni isə yediyi ilə qarşılayır. Yay aylarında kifayət qədər su içməsəniz, bəzi problemlər yarana bilər. Böyüklər çox vaxt su içməyi unudurlar. İstiliyin yüksəldiyi yay aylarında tərləmə səbəbiylə maye itkisi əhəmiyyətli bir problemdir.
4. Qarpız həzm sistemini dəstəkləyir. Qarpız yüksək su və aşağı lif tərkibinə görə həzm sistemini dəstəkləyir. Xüsusilə su tərkibinə görə yaxşı bir sidikqovucudur.
5. Çəkinin idarə olunmasına kömək edən qidadır. Pəhrizi pozan şəkərli qidalar yerinə qarpız seçmək şirin istəklər üçün faydalıdır. Araşdırmalar göstərib ki, qarpız uzun müddət toxluq hissi yaradır, artıq çəkisi və ya kökəlməsi bilinən insanlar yağlı qidalar yerinə qarpız yeyərək daha çox toxluq hissi keçirirlər. Şirin dişini qarpızla doyuranlarda qan təzyiqində və bel dairəsində azalma aşkar edilib.
6. Qarpız iltihabı azaltmağa kömək edir. Qarpızda olan antioksidantlar, likopen və C vitamininin spesifik birləşməsi zamanla iltihabı və oksidləşdirici zərəri azaldır.
7. Dərini yeniləyir və parlaq bir görünüş üçün təsirlidir. Qarpızın tərkibindəki su və vitaminlər A, B6 və C dərinizin yumşaq, hamar və elastik qalmasına kömək edir. Xüsusilə C vitamini dərinin elastikliyini və dəriyə qan axını artıran kollagen istehsalını artırır. A vitamini dəri hüceyrələrinin təmirini təmin edərək dərinin qurumasının qarşısını alır. Vitamin B6 dəri çatlarını da aradan qaldıra bilər.
8. Qarpız tumları qidalandırıcı olmaqla yanaşı, xolesterini də azaldır. Çiy və ya qurudulmuş halda istehlak edilə bilən qarpız tumları maqneziumla zəngindir. Maqnezium zülal sintezində və qan təzyiqinin tənzimlənməsində mühüm rol oynayır. Toxumlar həmçinin depressiya riskini azalda bilən folat ehtiva edir və insultdan qoruyan və qanda pis xolesterin səviyyəsini azaldan mono-doymamış və çoxlu doymamış yağ turşularının yaxşı mənbəyidir.

Xəbər xətti