Çürük dişlərin ən böyük səbəbi...

05:05 - 11 İyul 2024 - DİGƏR

Havalar bu qədər isti olanda insafla demək olar ki, uşaqlar təravətləndirici yeməklərə və içkilərə müraciət etməlidirlər. “Dondurma, süd kokteyl, dondurulmuş qida kimi tanış yemək və içkilərə tələbat temperaturlara paralel olaraq artsa da, mirvari çayı və ya bubble tea kimi tanınan “bubble tea” kimi soyuq içkiləri də qeyd etməkdə fayda var. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Uşaq Diş Həkimliyi Mütəxəssisi Dt. Nurgül Dəmir bu içkilərin dişlərə verə biləcəyi mənfi təsirlərlə bağlı mühüm açıqlamalar verib.
Çayın əsasını ağ və ya qara çay təşkil edir. 

“Adətən soyuq və ya buzlu içilən köpüklü çaylara müxtəlif şərbətlər, süd, şəkər və ya bal və qidalarda qatılaşdırıcı kimi istifadə edilən tapioka adlı nişasta növü əlavə edilərək hazırlanır. Çaya adını verən qabarcıq şəkilli tapioka mirvarilərinin karbohidratla zəngin quruluşu, istehlak tezliyindən asılı olaraq uşaqlarda çürük riskini artıran faktor kimi qarşıya çıxır. Tərkibindəki şəkərin miqdarını nəzərə alaraq vurğulamaq istərdim ki, bunlar xüsusilə kariyes riski yüksək olan uşaqlarda ağız və diş sağlamlığı üçün ehtiyatla yanaşmaq lazım olan içkilərdir. İnci çaylarının zülal, vitamin və mineral tərkibi kifayət qədər az olsa da, isti yay günlərində alternativ məhsul kimi görünsə də, uşaqlar üçün doğru seçim olmayacaq. 

"Qeyd etməliyəm ki, istehlak edildikdə ağzınızı bol su ilə yaxalamaq və ya sonra su içmək lazımdır."
Diş səthlərində qalan şəkərin ağızda pH-ı aşağı salaraq çürüməyə səbəb olan bakteriyaların böyüməsinə səbəb olmasının erkən yaşlardan etibarən geniş yayılmış çürüklərə səbəb olacağının vurğulayan Dt. Nurgül Demir “Süd kalsium qaynağı olaraq təbii və tatlandırıcısız istehlak edilməlidir; Qidalandırıcı bal və bəkməz kimi təbii məhsullar istehlak edildikdən sonra diş səthləri təmizlənməlidir. Bir daha xatırladıram ki, süd və təbii süd məhsulları boşluq əleyhinə təsirə malikdir. Uşaqlar üçün üstünlük verilən süd də yay günləri üçün ən uyğun variantdır və mümkün qədər təbii və qatqısız olmalıdır. “Hazır meyvə südləri və tərkibində şəkər olan qatıqlar əvəzinə mövsüm meyvələri süd və ya qatığın içinə qarışdırılmalıdır ki, uşaqlar da yesinlər”. 

“Meyvə sodaları, konservləşdirilmiş meyvə şirələri, hazır qəhvə və enerji içkiləri kimi içkilərin tərkibində yüksək miqdarda şəkər var ki, bu da uşaqlarda ağızda kariyesə səbəb olan bakteriyalar üçün mühüm qida mənbəyidir. Bu, istehlak tezliyinə uyğun olaraq kariyes riskini xeyli artırır. Süd kokteylləri və dondurulmuş qidalar kimi rafine şəkərlə şirinləşdirilmiş içkilər diş çürüməsi riskini artırır. Vurğulamaq lazımdır ki, qazlı içkilərin tərkibindəki turşu şəkərli içkilərin ağızda əriməsi zamanı yaranan turşudan daha çox diş minasına dağıdıcı təsir göstərir. Məktəbyaşlı uşaqların şəkərlə şirinləşdirilmiş içkilərə asan çıxışı nəticəsində; Bu içkilərin istehlakının artması uşaqların istehlak etdiyi südün miqdarının getdikcə azalmasına səbəb olur; Bu, kalsiumun orqanizmə daxil olmasını azaldır”. ifadələrindən istifadə etdi.

Nurgül Dəmir isti yay günlərində həm soyutma, həm də desert ehtiyacını ödəmək üçün tövsiyə olunan miqdarda düzgün dondurma istehlak etməklə, uşaqların bu sevgisini sərfəli vəziyyətə çevirə biləcəyini ifadə edərək dedi: "Təbii və ideal səviyyədə istehsal olunan dondurmalar. soyuq zənciri qoruyaraq şəraitdə kalsium və zülal qaynağıdır və zəngin vitamin məzmunu, tərkibindəki fosfor, maqnezium və kalium tərkibi ilə sümük və diş sağlamlığına faydalıdır. Kalsiumun sümüklərin və dişlərin sağlamlığı üçün danılmaz əhəmiyyəti var. Zülallar əzələ inkişafı üçün zəruri olan əsas tikinti materiallarıdır. İmmunitet sistemini gücləndirmək və orqanizmi xəstəliklərdən qorumaq üçün vitamin ehtiyacının bir hissəsinin dondurma ilə qarşılana bilməsi, dondurmanı yay tətilləri arasında bir addım önə çıxarır. Ancaq təbii ki, istehlak miqdarı məhdud olarsa, yalnız təbii tərkibli istehsalçılardan alınan dondurmaların faydalı olacağını deyə bilərik.

Xəbər xətti