Sitrus meyvələri düzgün istifadə edilmədikdə həm faydalı, həm də zərərli ola bilər. Portağal, limon, əhəng, qreypfrut və naringi öz fərqli parlaq ləzzəti ilə tanınır. Onların hamısı güclü antioksidant olan C vitamini ehtiva edir. Bu vitamin immunitet sistemini dəstəklədiyi, kollagenin əmələ gəlməsinə kömək etdiyi və dəmirin udulmasına kömək etdiyi üçün sitrus meyvələri qışda hər evdə inanılmaz dərəcədə populyarlaşır.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Ekta Singhwal onları yeməkdən dərhal sonra istehlak etməməyə tvsiyyə edir.
Birincisi, sitrus meyvələri həzmə təsir göstərir. Onların turşuluğu narahatlıq, mədə narahatlığı və ya ürək yanmasına səbəb ola bilər, xüsusən də turşu reflüsinə meylli olanlar üçün. Bu meyvələrdə müəyyən birləşmələrin olması yeməkdən dərhal sonra istehlak edildikdə bəzi qida maddələrinin udulmasına mane ola bilər. Şişkinlik və ya qaz səbəbiylə problemlər də yarana bilər, xüsusən də bir insanın həssas bir həzm sistemi varsa.
Sitrus meyvələrində təbii şəkər olsa da, nahardan sonra onları yemək qan şəkərinizin səviyyəsinin yüksəlməsinə və sonra çökməsinə səbəb ola bilər. Bu səbəbdən insan özünü yorğun hiss edəcək və əlavə qəlyanaltılar yeyəcək. Bundan əlavə, yeməkdən dərhal sonra meyvə yemək həddindən artıq yeməyə və nəticədə çəki artımına səbəb ola bilər.
Bu, bəzilərini təəccübləndirə bilər, lakin sitrus meyvələri hətta dərmanlarla qarşılıqlı əlaqədə ola bilər, onların udulmasına və effektivliyinə təsir göstərir. Xolesterolu azaltmaq üçün istifadə edilən dərmanlar qreypfrutla birlikdə qəbul edildikdə təsirini dəyişə bilər. Yüksək qan təzyiqi və anginanın müalicəsində istifadə edilən dərmanlar sitrus meyvələrinə təsir göstərə bilər və bu, potensial olaraq qanda dərman səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər.
Eyni zamanda, sitrus meyvələrini diyetinizə daxil etmək sağlamlıq üçün bir çox fayda təmin edə bilər. Ancaq onları nahar və ya şam yeməyindən bir saatdan gec olmayaraq yemək daha yaxşıdır. Onlar həzm sağlamlığını təşviq edir, qəbizliyin qarşısını alır və sağlam bağırsaq mikrobiomunu dəstəkləyir.
Onların tərkibindəki kalium ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldaraq qan təzyiqinin sağlam səviyyəsini saxlamağa kömək edə bilər. Eyni zamanda, C vitamini oksidləşdirici stressdən qoruyaraq və kollagen sintezini təşviq edərək dərinin sağlamlığını yaxşılaşdırır, lif isə çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir.