Aclıq zamanı baş verən əsəbilik qan şəkəri səviyyəsinin aşağı düşməsi ilə deyil, insanın aclıq vəziyyətini qavraması ilə bağlıdır. Bu, "asma" fenomeninin ənənəvi izahını yenidən nəzərdən keçirən bioloqların gəldiyi nəticədir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri eBioMedicine jurnalında dərc edilib.
Tədqiqatçılar dörd həftə ərzində 90 sağlam yetkinin üzərində müşahidə aparıblar. İştirakçılar daim qlükoza monitorlarından istifadə ediblər və müntəzəm olaraq aclıqlarını, toxluq hisslərini və emosional vəziyyətlərini qeyd ediblər. Təhlilin ilk mərhələsində qan şəkəri səviyyəsi ilə əhval-ruhiyyə arasında əlaqə həqiqətən müşahidə edilib.
Lakin, insanın öz vəziyyətinin subyektiv qavrayışını nəzərə aldıqdan sonra bu əlaqə faktiki olaraq yox olub. Tədqiqatçılar əhval-ruhiyyənin pisləşməsinin biokimyəvi göstərici kimi qlükozanın azalması ilə deyil, şüurlu şəkildə enerji çatışmazlığı hissi ilə bağlı olduğu qənaətinə gəliblər.
Tədqiqatın aparıcı müəllifi Dr. Kristin Kadukun izah etdiyi kimi, emosional rifaha həlledici təsir göstərən aclığın intensivliyidir. Aparıcı tədqiqatçı Nils Kramer öz növbəsində qeyd edib ki, öz bədəninin siqnallarını tanımaq və anlamaq qabiliyyəti enerji balansındakı dalğalanmalar zamanı belə emosional sabitliyi qoruya bilər.