Ürəyə ciddi ziyan vuran yağlı qidalar

07:21 - 3 Oktyabr 2025 - Cəmiyyət

Yağlar insan orqanizminin saxlanmasında mühüm rol oynayır, lakin həddindən artıq istehlak ürək-damar xəstəlikləri və insult riskini artırır.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, alimlər potensial zərərli yağlarda xüsusilə yüksək olan qidaların bir neçə kateqoriyasını müəyyən ediblər.

Bir xörək qaşığı kokos yağında təxminən 10 qram doymuş yağ var. Bununla belə, onun sağlamlığa təsiri ilə bağlı məlumatlar ziddiyyətli olaraq qalır.

2020-ci ildə aparılan bir araşdırma onun ürək-damar sisteminə zərər verə biləcəyini, 2022-ci ildəki araşdırma isə kiçik dozalarda bakirə hindistan cevizi yağının müntəzəm istehlakının müstəsna faydalar verdiyini göstərir.

Adi süddə doymuş yağ 2%-dən az, kərə yağında isə 45%-ə qədər olur.
Qırmızı və işlənmiş ətlər, doymuş yağ tərkibinə görə quş və balıqları əhəmiyyətli dərəcədə üstələyir. 140.000 insanı əhatə edən araşdırma qırmızı ət istehlakı ilə ürək xəstəliyi riski arasında birbaşa əlaqə olduğunu aşkar edib.

Bundan əlavə, ətin hətta yarısını qoz-fındıq və ya tam taxıl ilə əvəz etmək infarkt və insult riskini müvafiq olaraq 14% və 7% azaldır.
Mal əti yağında hər xörək qaşığında 6 qramdan çox doymuş yağ, südlü şokoladda isə təxminən 1,3 qram var.
Xəmir xörəkləri və çörək məhsulları xüsusi risk yaradır. 115 qramlıq keksdə 5,5 qram doymuş yağ, bir kruassanda 4,9 qram, alma piroqunda isə 4,7 qram var.
Fast food da daxil olmaqla qızardılmış qidalar da əhəmiyyətli konsentrasiyalarda sağlam olmayan yağları ehtiva edir. Hətta kiçik bir porsiya kartof kartofunda eyni miqdarda qaynadılmış kartofdan 80 qat daha çox doymuş yağ var.

Xəbər xətti