Sərinləyim deyərkən diabet olmayın – Bu içkilər …

08:01 - 8 İyul 2025 - DİGƏR

Yay aylarında sərinləmək istəyənlər hazır meyvə şirələri və smuzi kimi içkilərə üz tuturlar.
Ancaq bu içkilər sağlamlığınıza zərər verə bilər. Mütəxəssislər, hazır meyvə şirələri və təbii olaraq satılan bəzi içkilərin istehlakının gündəlik şəkər ehtiyacınızdan daha çox şəkər istehlak etməyinizə səbəb olduğunu bildirir. Bəs yayda sərinləmək üçün istehlak edilə bilən alternativ və sağlam içkilər hansılardır?

Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Mısra Aydın yay mövsümündə sərinləmək üçün istehlak edilən içkilərin əksəriyyətinin gündəlik şəkər ehtiyacınızdan çox daha çox şəkər ehtiva etdiyini deyir.

 "Yay aylarında daha enerjili, daha sağlam və fit bir bədən üçün nə yediyinizi, hətta nə içdiyinizi də mütləq yoxlayın. Susuzluğunuzu yatırarkən içdiyiniz içkilərdəki şəkər sağlamlığınızı riskə ata bilər" – mütəxəssis deyir.

Yayda istilər səbəbindən bir çox insan sərinləmək üçün soyuq içkilərə müraciət edir. Meyvə, süd və qəhvə də daxil olmaqla müxtəlif içkilər istehlakçıları cəlb edir.
Ancaq bu içkilərin göründüyü qədər saf olmadığını bildirən Misra Aydın, "Yay mövsümündə istehlak edilən içkilər sərin olması baxımından cazibədar görünsə də, onların böyük əksəriyyəti tərkibində yüksək şəkər olduğu üçün sağlamlıq üçün ciddi risklər daşıyır" dedi.

 Mütəxəssis bazarda tez-tez rast gəlinən içkilərin əksəriyyətinin Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) tövsiyə etdiyi gündəlik pulsuz şəkər istehlakı miqdarını bir anda qarşıladığını söylədi.

"Məsələn; 330 ml qazlı içkidə 35-40 qram şəkər, 500 ml ətirli buzlu çayda 45-50 qram şəkər var. Hazır meyvə şirələrində (şəkər əlavə olunmayanlar) 25-30 qram şəkər var. Bu, hətta gündəlik içkinizi daha çox qəbul etməyiniz deməkdir." 
Bu içkilər toxluq hissi yaratmadığı üçün içildikdən qısa müddət sonra yenidən aclıq hissi yaranır. Bədən daha çox kalori tələb edir, buna görə də gün ərzində lazımsız qidaların istehlakı artır. Bu vəziyyət zamanla kökəlməyə, insulin müqavimətinin yaranmasına, qaraciyər yağlanmasına, 2-ci tip diabet riskinə, ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər". 

"Bir çox insan faydalı olduğunu düşünərək hazır meyvə şirələri və ya smuzilər istifadə edir. Bununla belə, bu məhsulların əksəriyyəti tərkibində yüksək fruktoza olan konsentratlardan hazırlanır və onlara əlavə şəkər əlavə olunur.
 Məsələn; 1 stəkan (250 ml) portağal suyunda təxminən 5-6 portağal şəkəri var. Lifsiz olduğu üçün qana sürətlə qarışır və bu da qanda şəkərin qəfil artmasına səbəb olur”.

Xəbər xətti