Hazır qəhvə bir çoxumuzun gündəlik içdiyi içkidir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Çin alimləri müəyyən ediblər ki, antioksidantların mövcudluğuna baxmayaraq, insan sağlamlığına əhəmiyyətli zərər verə bilər.
Heç kimə sirr deyil ki, hazır qəhvə tez və rahat hazırlanır. Quru tozun üzərinə qaynar su tökün və işiniz bitdi. Bununla belə, Çin alimləri bu içkinin istehlakı ilə telomerlərin uzunluğu arasında əlaqə olduğunu müəyyən ediblər.
Genişmiqyaslı eksperimentdə tədqiqatçılar iki qrupa bölünən 470.000-dən çox subyektin məlumatlarını təhlil ediblər. İştirakçılar birinci qrupda hazır qəhvə, ikinci qrupda isə üyüdülmüş paxlalardan təzə dəmlənmiş qəhvə içiblər.
Məlum olub ki, ani “canlılıq iksirini” istehlak etmək nəticəsində telomerlər qısalır və bu da öz növbəsində orqanizmin daha aktiv qocalmağa başlaması deməkdir.
Eyni zamanda, dəmlənmiş üyüdülmüş qəhvə, ağlabatan istehlak ilə, bədənə zərər vermir.