Damarları tıxayır və laxtalanmanı artırır - Qablaşdırılmış qidalardakı ...

05:14 - 2 Avqust 2024 - DİGƏR

Qablaşdırılmış qidalardakı dadlandırıcıların sağlamlıq riskləri saysız-hesabsızdır. Şirinləşdiricilərlə hazırlanan bir ədəd desertin belə ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb olur.

 Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu abrədə prof. dr. Sinan Altan Kocaman deyib.
Mütəxəssis həmin qidalarla bağlı xəbərdarlıqlar edib.

 Altan Kocaman qablaşdırılmış qidaların tərkibində olan və demək olar ki, bütün qida sənayesi tərəfindən istifadə edilən Ksilitol adlı dadlandırıcının qanda laxtalanma sürətini yüzdə 50 artırdığına diqqət çəkib.

Alimlər tərəfindən aparılan araşdırmalar, ksilitol adlı aşağı kalorili süni dadlandırıcının qanın laxtalanmasını artıra biləcəyini və infarkt, ürək çatışmazlığı, beyində laxtalanma və insult kimi kritik sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyini ortaya çıxarıb.

Professor dadlandırıcıların həm sintetik, həm də təbii şəkildə istifadə oluna biləcəyini bildirib.
Kocaman qeyd edib ki, alimlərin ksilitol üzərində apardığı araşdırmalarda bu dadlandırıcının ürək-damar xəstəlikləri üçün səbəb-nəticə əlaqəsi araşdırılıb.
Tədqiqatda ilk növbədə süni diaqnostik ksilitolun trombositləri aktivləşdirib etmədiyinin mikroskop altında yoxlanıldığını bildirən Kocaman trombositlərin qan damarlarımızda laxtalanmada aparıcı rol oynadığını qeyd edib.

Onlar gördülər ki, bu trombositlər mikroskop altında in vitro aktivləşdirilir.
Kocaman bildirib ki, süni dadlandırıcı hazırda demək olar ki, bütün qida sənayesi tərəfindən istifadə olunur.

Xəbər xətti