İsti yeməklərin soyumadan istehlak edilməsi lazım olduğunu düşünmək xoşdur.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Zarubina xəbərdarlıq edib ki, həddindən artıq isti yemək yemək vərdişi yemək borusu və mədənin vəziyyətinə mənfi təsir göstərərək xroniki xəstəliklərə səbəb ola bilər.
İsti yeməkləri isti halda istehlak etmək tövsiyə olunur. Bununla belə, həkimlər xatırladırlar ki, həddindən artıq isti yemək təkcə ağız boşluğunda deyil, həm də yemək borusu və mədədə yanıqlara səbəb ola bilər.
Bundan əlavə, qastroenteroloq Yevgeniya Zarubinanın sözlərinə görə, dilin papillalarında dad və termoreseptorları yandırsanız, isti yeməyin dadını hiss etməyə bilərsiniz.
Çox isti yemək yemək vərdişə çevrilərsə, dil reseptorlarının tədricən müntəzəm istilik stimullaşdırılması onların həssaslığını azaldacaqdır.
İsti yemək epitel hüceyrələrinin ölümünə səbəb ola bilər.
Yanıq sağaldıqdan sonra udma zamanı narahatlıq keçərsə, yemək borusu və mədənin bərpası üçün daha çox vaxt lazımdır. Üstəlik, yanıqlar yuxarı mədə-bağırsaq traktında çapıqların meydana gəlməsinə səbəb ola bilər ki, bu da uzunmüddətli müalicə tələb edir və xroniki xəstəliklərin kəskinləşməsinə səbəb olur.Mənfi nəticələrdən qaçmaq üçün temperaturu 40-42 dərəcədən çox olmayan yeməklər yemək daha yaxşıdır.
Bu temperaturda yanıq almaq mümkün deyil, ferment sisteminin düzgün işləməsini təmin etməkdir.