Sağlamlıq üçün ən faydalı 15 meyvə

03:19 - 26 Fevral 2024 - Cəmiyyət

Meyvə pəhrizin əsasını təşkil etməlidir, lakin əslində, böyüklərin yalnız 12% -i gündə tövsiyə olunan 1,5-2 stəkan meyvə yeyir.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, bütün meyvələr faydalıdır, lakin bəziləri xüsusilə faydalıdır.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə Today yazıb. Bu, tərkibindəki antosiyaninlərə bağlıdır. Tədqiqatlar göstərir ki, qaragiləni diyetinizə daxil etmək ürək xəstəliyi və tip 2 diabet riskini azalda bilər. Bilişsel qabiliyyətləri yaxşılaşdırır və zehni qabiliyyətləri gücləndirir. Digər tədqiqatlar göstərir ki, qaragilə istehlakı sağlam çəki saxlamağa kömək edə bilər.
Qaragilədən başqa bir çox sağlam meyvələr var. Onları yemək sizə lazımi qidaları almağınızı təmin edir.

Ən faydalı 15 meyvə
Çiyələk

Cəmi 8 ədəd gündə lazımi miqdarda C vitamini təmin edəcək. Vitamin C immunitet funksiyası və kollagen istehsalında iştirak edən bir antioksidandır. Çiyələklərin iltihabın markerlərini azalda biləcəyinə dair sübutlar da var.
Moruq
Bir fincan moruq maqnezium, kalium və C vitamini kimi əsas qidaları təmin edir. Onlar həmçinin ellagik turşusu və quercetin, hüceyrələri xəstəliklərə səbəb olan zədələrdən qoruyan antioksidantlarla zəngindir.
Avokado
Tədqiqat göstərir ki, yeməkdə bəzi karbohidratları yarım və ya bütöv avokado ilə əvəz etmək artıq çəki və obez insanlarda ürək sağlamlığının yaxşılaşması ilə əlaqələndirilir.
Qarpız
Qarpız və 100 faiz qarpız suyunun tərkibində L-sitrulin adlı bir birləşmə var ki, bu da məşqdən sonra əzələ ağrılarını azaldır. Qarpız da məşqdən sonra yaxşı seçimdir, çünki onun təxminən 90%-i sudur.
Xurma
Xurmanın özəlliyi ondan ibarətdir ki, şirindir, lakin tərkibində şəkər yoxdur və aşağı glisemik indeksə malikdir. Xurma onu ən sağlam meyvələr siyahısına daxil edir, çünki beyin və bağırsaq sağlamlığını dəstəkləmək də daxil olmaqla, təsirli faydalar təklif edir.
Gavalı
Həzm sistemi və sümüklərin sağlamlığı üçün faydalıdır.
Kivi
Kivi gündəlik C vitamini ehtiyacınızın 100%-dən çoxunu təmin edir və yuxu, həzm və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmağa kömək edir. Kivinin sağlamlıq faydaları geniş çeşiddə qida maddələri, antioksidantlar və bioaktiv birləşmələrdən qaynaqlanır.
Albalı
Albalı daha yaxşı yatmağınıza və çoxsaylı xroniki xəstəliklərin başlanmasında və inkişafında iştirak edən iltihabı və oksidləşdirici stress faktorlarını azaltmağa kömək edə bilər. Albalı yemək idmanla bağlı əzələ ağrılarını da azalda bilər.
Banan
Onların tərkibində lif, kalium, mis, maqnezium və B6 vitamini də daxil olmaqla müxtəlif qida maddələri var.
Alma
Lifdən əlavə almada güclü antioksidanlar var. Bu meyvəni gündəlik yemək qan təzyiqini, ümumi xolesterini azaldır, həmçinin sağlam endotel funksiyasını dəstəkləyir - qan damarlarının astarının nə qədər yaxşı işlədiyinin göstəricisidir.
Qreypfrut
Qreypfrutdakı C vitamini dərini sağlam saxlayan və qırışların və dərinin sallanmasının qarşısını alan kollagenin istehsalını təşviq edir. Bu antioksidant həm də sağlam immun sisteminin funksiyasını dəstəkləyir. Bu meyvə həm də xərçəngə qarşı əla silah ola bilər. Qreypfrutun tərkibindəki birləşmələr xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərə malik ola bilər və C vitamini ilə bağlı araşdırmalar göstərir ki, ondan çox miqdarda istifadə edən insanlarda sidik kisəsi, döş, ağciyər, mədəaltı vəzi və prostat xərçəngi də daxil olmaqla, çoxsaylı xərçəng növlərinə daha az rast gəlinir.
Nar
Bu meyvənin tərkibindəki birləşmələr sizi UVB şüalarından qoruyan daxili günəş kremi kimi çıxış edir. Nar və onun şirəsi istehlakının digər potensial faydalarına yaddaşın yaxşılaşdırılması, xərçəngdən qorunma, aşağı qan təzyiqi və məşqdən sonra əzələ ağrılarının və yorğunluğun azalması daxildir.
Armud
Armudun yüksək lif tərkibi həzm sağlamlığına, qan şəkərinə nəzarətə, ürək sağlamlığına və çəkiyə nəzarətə kömək edir. Bundan əlavə, sübutlar göstərir ki, hər gün iki armud yemək metabolik sindromlu insanlarda metabolik sağlamlığı yaxşılaşdırır.
Böyürtkən
Böyürtkən birləşmələri liflə zəngin olmaqla yanaşı, diş çürüməsinə və diş əti xəstəliklərinə səbəb olan mikrobları hədəf alan antiviral və antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir. Bundan əlavə, böyürtkən insulinə həssaslığı yaxşılaşdırmağa və piylənmədən qorumağa kömək edə bilər.
Manqo
Lutein və zeaksantin karotenoid birləşmələri görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir, mangiferin isə xərçəngdən qoruyur. Tədqiqatlar göstərir ki, bu qida sızanaqları azaltmağa kömək edə bilər.

Xəbər xətti