Pomidorlar Aralıq dənizi mətbəxinin əsas tərkib hissəsidir, sousların, salatların və qış şorbalarının əsas tərkib hissəsidir. Onlar uzun müddətdir ki, super qida kimi şöhrət qazanıblar, amma gəlin hansılarının daha sağlam olduğunu anlamağa çalışaq: təzə, yoxsa konservləşdirilmiş. Cavab sizi təəccübləndirə bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, konservləşdirilmiş tərəvəzlərin təzə tərəvəzlərdən qida baxımından daha aşağı olması barədə geniş yayılmış mifə baxmayaraq, Real Simple bildirir ki, pomidorlarla bağlı vəziyyət daha maraqlıdır. Hər iki variant qidalı, çox yönlüdür və gündəlik pəhrizdə yer almağa layiqdir. Gəlin fərqləri və sizin üçün ən yaxşı variantı necə seçəcəyini araşdıraq.
Qida dəyəri
Təzə və konservləşdirilmiş pomidorlar qida dəyərinə görə demək olar ki, eynidir. Onların tərkibində ürək-damar sistemini, sümükləri və hüceyrə sağlamlığını dəstəkləyən kalium, folat, K vitamini və antioksidantlar var. Bununla belə, bəzi nüanslar var:
Təzə pomidorlarda immunitet sistemini dəstəkləyən və bədənin stresslə mübarizə aparmasına kömək edən daha çox C vitamini var.
Konservləşdirilmiş pomidorlarda tez-tez xroniki xəstəliklər riskini azaltmağa kömək edən güclü bir antioksidant olan likopen səviyyəsi daha yüksəkdir.
Səbəb sadədir: istilik müalicəsi likopeni bioəlçatan edir, yəni bədənin daha asan mənimsəməsini təmin edir. Buna görə də pomidor sousları, pastaları və güveçlər çiy pomidorlardan daha sağlam ola bilər.
Konservləşdirmə zamanı qida itkisi
Xeyr, bu baş vermir və bu, yaxşı xəbərdir. Müasir konservləşdirmə üsulları əksər vitamin və mineralları qoruyur. Üstəlik, konservləşdirmə üçün pomidorlar adətən qida konsentrasiyaları ən yüksək olduqda, pik yetişmə dövründə emal olunur. Diqqət yetirilməli olan yeganə şeylər bunlardır:
Duz tərkibi: bəzi markalar hər porsiyada 400-500 mq-a qədər natrium əlavə edir.
Qablaşdırma: Şüşə qablar seçmək ən yaxşısıdır.
Tərkibi: Yüksək keyfiyyətli konservləşdirilmiş pomidorlarda pomidor və limon turşusu xaricində əlavə heç nə olmamalıdır.