Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Göz xəstəliyi riskini azaldan beş qida

10:22 - 4 Dekabr 2025 tarixində dərc olunub.

Görmə qabiliyyətimiz hər gün böyük bir gərginliyə məruz qalır. Əvvəlcə kompüterdə işləməkdən, sonra smartfonda gəzməkdən, sonra isə süni işıqlandırma və stressdən. Düzgün qidalarla görmə qabiliyyətinizi gücləndirə bilərsiniz. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, mütəxəssislər yaşla əlaqəli göz xəstəlikləri riskini azaltmağa və görmə itiliyini qorumağa kömək edən ən faydalı beş qidanı müəyyən ediblər.
"Düzgün qidalanma bədənimizin optimal fəaliyyətini qorumağa kömək edir. Göz sağlamlığı və görmə sağlamlığımızın insanların tez-tez laqeyd etdiyi vacib bir hissəsidir", - diyetoloq Deyl Pinnok bildirib.

İlk növbədə, diyetoloq pəhrizinizə dəniz məhsulları əlavə etməyi tövsiyə edir. Qızılbalıq zülal, omeqa-3 yağ turşuları və göz xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edən element olan astaxanthinlə zəngindir.

Qızılbalıq əvəzinə, alabalıq, karides, sardina, skumbriya və hətta qoz və ya çia toxumu da yeyə bilərsiniz. Onların tərkibində omeqa-3 və astaxantin də var.
Gözlərinizi qorumaq üçün portağal meyvə və tərəvəz yeməyi düşünün. Bu parlaq piqment fitokimyəvi antioksidant beta-karotindən əmələ gəlir. Bədən bu elementi sağlam görmə qabiliyyətini qorumağa və katarakt və qlaukoma kimi təhlükəli xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edən A vitamininə çevirir.
Pomidor yeyin. Bu məşhur tərəvəz antioksidantlarla və likopen adlanan piqmentlə zəngindir. Görmə qabiliyyətinə və ümumi göz sağlamlığına faydalı təsir göstərir.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası