Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Qablaşdırılmış qidalardakı təhlükə: Erkən yetkinlik riskini artırır!

07:30 - 3 Dekabr 2025 tarixində dərc olunub.

Son illərdə qablaşdırılmış qidaların istehlakının artması erkən yaşda xolesterol və piylənmə kimi sağlamlıq problemlərinə səbəb olur. Son illərdə piylənmə və erkən yetkinlik üçün ambulator klinikaya müraciətlərin sayının artdığını qeyd edən mütəxəssislər ailələrə vacib bir xəbərdarlıq edirlər.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Niğde Ömer Halisdemir Təlim və Araşdırma Xəstəxanasının Uşaq Mütəxəssisi Dr. Ruken Tekdemir ailələrə uşaqların qablaşdırılmış qidaların istehlakının artmasının ciddi sağlamlıq riskləri yaratdığı barədə xəbərdarlıq edib.

Tekdemir son illərdə çips, şokolad, əriştə və qazlı içkilər kimi məhsulların istehlakında əhəmiyyətli bir artım olduğunu qeyd edərək, bu məhsulların tərkibində yüksək miqdarda şəkər, duz, trans yağ və əlavələr olduğunu vurğuladı.

Tekdemir bu məhsulların yalnız çəki artımına deyil, bir çox yan təsirlərə səbəb olduğunu bildirdi. O dedi ki, "Yüksək duz tərkibi böyrəklərə zərərli təsir göstərə bilər.
Süni rəngləndiricilər və dadlandırıcılar diqqətin yayınmasına və diqqət çatışmazlığına səbəb ola bilər.

Trans yağlar damar quruluşuna zərər verə bilər və bu da erkən yaşda xolesterol xəstəliklərinin inkişafına səbəb ola bilər. Tekdemir qazlı içkilərdəki yüksək şəkər və turşunun diş sağlamlığına mənfi təsir göstərdiyini qeyd edərək, uşaqlarda ciddi diş çürüməsinin və təkrarlanan diş həkiminə müraciətlərin artmasının səbəbini də əlavə etdi. Tekdemir qablaşdırılmış qidaların kalori baxımından yüksək olduğunu və qida dəyəri çox aşağı olduğunu vurğulayaraq, bunun piylənməyə və onun ağırlaşmalarına səbəb olduğunu əlavə edib.

Dr. Tekdemir pis qidalanma vərdişlərinin də erkən yetkinlik riskini artırdığını vurğulayaraq dedi: "Son illərdə piylənmə və erkən yetkinlik üçün poliklinikalara müraciətlərin sayı xeyli artıb. Bu vəziyyət xüsusilə qızlarda yaygındır. Ən vacib səbəblərdən biri qida dəyəri aşağı olan qablaşdırılmış qidalar yeməkdir.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası