Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Qatıq, yoxsa kəsmik pendiri: Hansı daha sağlamdır?

10:19 - 28 Noyabr 2025 tarixində dərc olunub.

Süd məhsulları sağlamlığı qorumaqda həmişə etibarlı müttəfiqlərimiz olub. Son illərdə qatıq və kəsmik kulinariya dünyasında xüsusilə populyarlaşıb, səhər yeməyi, qəlyanaltılar və sağlam şam yeməkləri üçün seçilib. Bəs həqiqətən daha sağlam nədir: qaymaqlı pendir, yoxsa canlı kulturalı yunan qatığı? 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Marta Stüart bunu araşdırıb.
Zülal
Pendir yüksək keyfiyyətli zülalın əsl mənbəyidir və tez bir səhər yeməyi və ya qəlyanaltı üçün mükəmməldir. Orta porsiyada 12-15 qram protein var.
Qatıq da məşhur seçimdir, xüsusən də yunan qatığı. Süzülmə prosesinə görə, adi qatıqdan daha çox protein və daha az şəkər ehtiva edir. Doqquz vacib amin turşusunun hamısını təmin edir və onun protein tərkibi porsiyada 10-17 qram arasında dəyişə bilər. Vitaminlər və minerallar
Hər iki qida kalsium, kalium və B12 vitamini ilə zəngindir, lakin yunan qatığının maqnezium baxımından bir az üstünlüyü var və natrium baxımından daha azdır. Bir porsiya pendir yunan qatığından demək olar ki, doqquz dəfə çox natrium ehtiva edir, buna görə də, xüsusən də duz qəbulunuzu izləyirsinizsə, izləməyə dəyər.
Probiotiklər
Qatıq həmişə fermentləşdirilir və bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyən canlı kulturalar ehtiva edir. Pendir fermentləşdirilə bilər, lakin bütün markalar probiotiklərin mövcudluğuna zəmanət vermir. Buna görə də, həzm faydaları sizin üçün vacibdirsə, qablaşdırmada "canlı kulturalar" etiketinə və ya xüsusi probiotik ştammlarına baxın.
Yağ
Tam yağlı kəsmik kremli teksturaya və zəngin dada malikdir, az yağlı kəsmik isə daha quru və daha turşdur. Eyni şey qatığa da aiddir: tam yağlı kəsmik qatı və qaymaqlıdır, az yağlı kəsmik isə daha maye və turşdur. Seçim məqsədlərinizdən asılıdır: az yağlı seçimlər ürək sağlamlığı üçün pəhriz və ya arıqlamaq üçün uyğundur, tam yağlı seçimlər isə əlavə enerji, idmançılar və ya daha çox kaloriyə ehtiyacı olanlar üçün daha yaxşıdır.
Yalnız birini seçmək məcburiyyətində deyilsiniz - kəsmik və qatıq bir-birini mükəmməl şəkildə tamamlayır. Məsələn, onları səhər yeməyində alternativ edə və ya giləmeyvə, qoz-fındıq və darçınla qarışdıra bilərsiniz.

Qatıq souslara, marinadlara və smuzilərə kremlilik qatır və bişmiş məhsulları daha yumşaq və nəmli edir. Kəsmik pendiri də çox yönlüdür; onu smuzilərə, proteinli pancakelərə, omletlərə, makaronlara və souslara əlavə etmək olar. Bu, yeməyə zəriflik qatmaqla yanaşı, protein dəyərini artırmaq üçün də əla bir yoldur.

Yunan qatığının protein, probiotiklər və az natrium olması üstünlüyü var, lakin kəsmik pendiri də əlverişli və ləzzətli protein mənbəyidir. Hər iki seçim pəhrizinizə daxil edilməlidir, ona görə də zövqünüzə, ehtiyaclarınıza və məqsədlərinizə əsasən seçim edin.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası