Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Qovrulmuş çay: Ətirli payız içkisi necə hazırlanır

10:12 - 5 Noyabr 2025 tarixində dərc olunub.

Qovrulmuş çay sadəcə bir içki deyil, yarpaqlar çölə töküldükcə sizi isidirən əsl ev ritualıdır.

Ucnoqta.az xəbər veir ki, qida bloqçusu NK_cooking tərəfindən paylaşılan bu resept əsl mövsümi kəşfdir. Hazırlanması sadə, lakin inanılmaz dərəcədə təsir edicidir. Dadlı, ətirli və bir az sehrli bir şey istəyən payız üçün mükəmməldir.

Qovrulmuş çay quru tavada şəkər, qabıq və ədviyyatlarla tez bir zamanda qızdırılan qara çaydır. Qızdırma prosesi yeni ətirlər ortaya çıxarır, şəkər isə karamelizə olunur və dərin, zəngin bir dad yaradır.
Bu üsul Asiyadan gəlir, burada yarpaqları qovurmaq ləzzəti artırmağın qədim bir yoludur.
Tərkibi
Berqamotlu qara çay - 2-3 çay qaşığı
limon və portağal qabığı - hər biri 1 çay qaşığı
şəkər -2 xörək qaşığı
qaynar şərab ədviyyatları (darçın, mixək, hil, muskat) -½ çay qaşığı
yarım portağalın suyu və limon dilimləri 
qaynar su -500 ml
Hazırlanma qaydası
Qızartma tavasını qızdırın, qara çayı, sitrus qabığını və qaynar şərab ədviyyatlarını tökün.
Şəkəri tavanın ortasına əlavə edin. Əriməyə və karamelizə etməyə başlayanda bir az portağal və limon suyu əlavə edin.
Bir neçə dəqiqə qızardın; ədviyyatların və çayın bütün ətri dərhal açılacaq. Həddindən artıq qızmamağa diqqət edin.
Qarışıqları çaydana tökün, qaynar su əlavə edin və 3-5 dəqiqə dəmləyin.
Süzün və dadından həzz alın. Daha təsirli bir təqdimat üçün bir qaşıq bal və ya bir dilim portağal əlavə edə bilərsiniz.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası