Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Dəri, sümüklər, beyin: Ən yaxşı 7 payız vitamini

08:54 - 10 Oktyabr 2025 tarixində dərc olunub.

İnsan orqanizmi həmişə dəstəyə ehtiyac duyur, lakin xüsusilə payızda. Gündüz saatları qısalır və mövsümi soyuqdəymələr, viruslar və stresslər hər addımda bizi gözləyir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, ən həssas orqanların - dərinin, sümüklərin və beyinin sağlamlığını qorumaq üçün qidanızda vitaminlər və qidalar olmalıdır.
D vitamini yağlı balıqlarda, xüsusilə qızılbalıq, alabalıq, skumbriya, sardina, siyənək və qaraciyərdə olur. O, həmçinin yumurta sarısında - toyuq və bildirçində olur. O, həmçinin chanterelles kimi günəşdə açıq havada yetişdirilən göbələklərdə də tapılır.

Günəş qoruyucusu
Payızda orqanizmin D vitamininə hər zamankindən daha çox ehtiyacı var. Vitamin D təkcə qaçılmaz payız mavisi ilə mübarizə aparmağa və əhval-ruhiyyəmizi yüksəltməyə kömək etmir, həm də immunitet sistemini dəstəkləyir. Soyuqdəymə və qrip mövsümündə bunun çox vacib olduğunu söyləməyə ehtiyac yoxdur.
Bundan əlavə, D vitamini dəri hüceyrələrinin yenilənməsini təşviq edir və kalsium mübadiləsini tənzimləyir. Bu olmadan, skelet sisteminin əsas tikinti materialı olan kalsium düzgün şəkildə mənimsənilə bilməz.
Tikinti materialı
Vitamin C dərini elastik və möhkəm edən material olan kollagenin sintezində iştirak edir. Qan damarlarının divarlarını gücləndirmək də C vitamini ilə bağlıdır, boz maddəmizdə neyrotransmitterlərin sintezi. "Xoşbəxtlik hormonu" serotonin C vitamini sayəsində istehsal olunur.
İtburnu və dəniz itburnu bu tikinti materialının ən zəngin mənbəyidir. O, həmçinin duzlu kələm, bolqar bibəri, brokkoli və digər “payız hədiyyələri”ndə, həmçinin sitrus meyvələrində və kividə yaxşı inkişaf edir.
Vitamin A və beta-karoten görmə və dərini qoruyur.

Onlar dərinin yenilənməsi proseslərini "idarə edir", lazımi nəmliyi saxlayır və quruluğun və qabıqlanmanın qarşısını alır. Boğazın və burnun selikli qişaları üçün bu görünməz qoruyucular bakteriya və viruslara qarşı ilk müdafiə xəttidir. Bununla belə, bu, onların sümük böyüməsində və yenidən qurulmasında fəal iştirakına mane olmur.
Retinol kimi də tanınan A vitamini toyuq, donuz əti və mal əti qaraciyərində, yağlı balıqlarda, yumurtada və yağda olur. Provitamin A olan beta-karoten bütün narıncı və tünd yaşıl tərəvəzlərdə - yerkökü, balqabaq və ispanaqda olur. Cəfəri, şirin kartof və çaytikanı da kifayət qədər miqdarda ehtiva edir.

Hərəkət enerjisi
B vitaminləri payızda sinirləri sabitləşdirmək və aktiv beyin funksiyasını saxlamaq üçün vacibdir.
B1, B6, B12 və B9 (fol turşusu) yorğunluq və digər stresslərlə mübarizə aparmaq üçün beyin neyronlarına enerji verir. B9 və B12 də sümük toxumasını qidalandırır. B7 (biotin) və B3 (niasin) sağlam dəri, saç və dırnaqlar üçün vacibdir. Enerji əldə etmək üçün pəhrizinizə bütün taxılları daxil edin: qarabaşaq yarması, yulaf ezmesi, düyü və paxlalılar: mərcimək, noxud, maş və lobya. Süd məhsulları, yarpaqlı göyərti və qoz-fındıq haqqında unutmayın.

Yaşlanmaya qarşı qalxan
E vitamini güclü antioksidantdır. Yaz aylarında dərimiz ultrabənövşəyi radiasiyanın yaratdığı güclü sərbəst radikal hücumlarına məruz qalır. Onun təbii nəmini saxlamasına kömək etməliyik. Vitamin E beyində də rol oynayır: sinir hüceyrə membranlarını oksidləşdirici stressdən qoruyur.
Vitamin E günəbaxan, zeytun və qarğıdalı yağları kimi bitki yağlarında olur. Badam, günəbaxan toxumu, qoz-fındıq, balqabaq toxumu, avokado və ispanaqda da boldur.

Kalsium tənzimləyicisi
K vitamini kalsiumu paylayır, onu birbaşa insan skeletinə yönəldir. Kalsium təyinat yerinə çatdıqdan sonra sümükləri gücləndirir və sınıq riskini azaldır. K vitamini də normal qan laxtalanmasını təmin edir.
K vitamini ispanaq, kələm (ağ kələm, kələm, brokoli və Brüssel kələmi), cəfəri və reyhanda olur.

Beyin üçün qida
Omeqa-3 yağ turşuları əsl antiinflamatuar agentlərdir. Onlar beyin hüceyrələri və sinir sistemi üçün vacib tikinti bloklarıdır. Onlar həmçinin dərini, sümükləri və oynaqları iltihabdan qoruyurlar.
Qida rasionunu yenidən nəzərdən keçirməyə ehtiyacımız yoxdur. Artıq yağlı balıqları - siyənək, skumbriya və sardina daxil etdik. Bitki yağı və qozu da unutmamışıq. Bütün omeqa-3 yağ turşularınızı aldığınızdan əmin olmaq üçün çia və kətan toxumu əlavə etmək qalır.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası