Diabet ciddi bir xəstəlikdir və pəhrizə xüsusi yanaşma tələb edir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, endokrinoloqM.Boqomolov Avstraliyanın Sidney Universitetinin professoru Fullerin rəhbərlik etdiyi alimlərlə araşdırma aparıb. Onlar müəyyən ediblər ki, şəkər xəstələrinin qida rasionuna yumurta daxil etmək qan şəkərinin səviyyəsinə müsbət təsir göstərə bilər.
“Məlum oldu ki, yumurta yeməkdən sonra qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salmaqla yanaşı, həm diabet xəstələri, həm də artıq çəkisi olan insanlar üçün vacibdir, həm də aterosklerozun inkişafını ləngidir”, – “The American Journal of Clinical Nutrition” jurnalında dərc olunan məqalədə deyilir.
Tədqiqat zamanı diabet xəstələri qrupu iki qrupa bölünüb: bəziləri həftədə 10-12 yumurta, digərləri isə ikidən çox yumurta istehlak etməyib.
Tədqiqatın nəticələri göstərdi ki, orta səviyyədə yumurta istehlakı tip 2 diabet və prediabet xəstələri üçün təhlükəsizdir.
Yumurtanın şəkərli diabet xəstələrinin pəhrizinə daxil edilməsi qan şəkərinin səviyyəsini 3,3-6,0 mmol/l aralığında sabitləşdirməyə kömək edir.
Bu, yumurtanın şəkərli diabetli insanlar üçün pəhrizin vacib bir hissəsi ola biləcəyini göstərir.
Maraqlıdır ki, tarixən göstərilmişdir ki, tip 2 diabet və prediabet xəstələri həftədə 12 yumurtaya qədər təhlükəsiz şəkildə istehlak edə bilərlər.