Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Üzüm qocalma prosesini yavaşlada bilər

07:32 - 30 Sentyabr 2025 tarixində dərc olunub.

Üzüm uzun müddət sağlamlıq və gözəllik xüsusiyyətlərini birləşdirən qida kimi qiymətləndirilmişdir. Bu meyvə əsrlər boyu bədəni müxtəlif xəstəliklərə, o cümlədən depressiya, qaraciyər və böyrək xəstəliklərinə qarşı dəstəkləmək üçün istifadə edilmişdir. Tərkibindəki yüksək su, kalium və vitaminlər, xüsusilə A və K vitaminləri sayəsində üzüm yalnız pəhriz qidasında deyil, həm də tibbi və kosmetik məhsulların istehsalında mühüm tərkib hissəsinə çevrilmişdir. Onlar tez-tez arıqlama proqramlarına daxil edilir və profilaktik məqsədlər üçün də istifadə olunur.
Üzümün Misir, Finikiya və Roma da daxil olmaqla qədim sivilizasiyalara məlum olduğuna inanılır.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, alimlər ehtimal edirlər ki, bu meyvənin qədim insanlar arasında populyarlığı onun sağlamlığı qorumaq və gəncliyi uzatmaq qabiliyyəti ilə bağlıdır.
Bədənə təsirləri baxımından üzüm detoksifikasiya xüsusiyyətləri ilə tanınır. Mütəxəssislərin fikrincə, müntəzəm, lakin orta səviyyədə istehlak toksinləri aradan qaldırmağa kömək edir, iltihabı azaldır və bədənin təbii müdafiəsini gücləndirir. Bu keyfiyyətlər onu aktiv həyat tərzi keçirən və ya stress keçirən insanlar üçün xüsusilə dəyərli edir.

Meyvə tez-tez pəhriz saxlayanlara tövsiyə olunur. Kalorisi az olan, yağ və zülalsız üzüm su və elektrolit balansını qoruyarkən toxluq hissi verir. Bu, bədəni artıq kalorilərlə yükləmədən onları şirniyyatlara sağlam alternativ edir.

Elmi araşdırmalar göstərib ki, üzümdə olan polifenollar hüceyrələri oksidləşdirici stressdən qorumaqda mühüm rol oynayır və qaraciyər, mədə, döş, yoğun bağırsaq, dəri və qanda şişlərin inkişaf riskini azaldır.

Qırmızı üzümdə çox miqdarda olan və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan resveratrol maddəsinə xüsusi diqqət yetirilir. Üzüm suyunu normada içmək sağlamlığı qorumaq üçün profilaktik tədbir hesab olunur.

Tərkibindəki yüksək kalium sayəsində üzüm natriumun təsirini azaltmağa kömək edir və bununla da qan təzyiqini normallaşdırmağa kömək edir. Tərkibindəki lif ürək-damar sistemini gücləndirir, polifenollar isə qan damarlarını "pis" xolesterinin yaratdığı zədələrdən qoruyur. Qida maddələrinin bu birləşməsi bu meyvəni aterosklerozun qarşısını almaq və ürək sağlamlığını qorumaq üçün faydalı edir.

Üzüm həm də həzmə kömək etmək qabiliyyəti ilə tanınır. Su və lifin birləşməsi qəbizlik riskini azaltmağa kömək edir, mədə-bağırsaqda maye balansını qoruyur və maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır.
Bundan əlavə, tədqiqatlar təsdiqləyir ki, müntəzəm üzüm istehlakı tip 2 diabet inkişaf riskini azalda bilər. Pəhrizlərinə üzüm porsiyaları və digər antioksidantla zəngin meyvələr daxil olan böyük tədqiqatların iştirakçıları xəstəliyin daha az riskini nümayiş etdirdilər.

Üzümün görmə qabiliyyətinə də faydalı təsiri var. Antioksidantlar, o cümlədən resveratrol, yaşa bağlı makula degenerasiyası, katarakt və qlaukoma riskini azaltmağa kömək edir.
Üzümün dəri üçün də əhəmiyyətli faydaları var. Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, antioksidant birləşmələr hüceyrələri təmizləyir, elastikliyini artırır və dəriyə sağlam görünüş verir. Üzüm suyunun müntəzəm istehlakı saçın quruluşunu və görünüşünü yaxşılaşdıra, həmçinin iltihabı və sızanaqları azalda bilər.
Yaşlanma əlamətlərini yavaşlatmaq üçün üzüm ekstraktı da istifadə olunur. Tədqiqatlar təsdiqləyir ki, qara üzüm qocalma əlamətlərini azaldır, saçın möhkəmlənməsinə kömək edir və saç follikullarının vəziyyətinə faydalı təsir göstərən baş dərisinin iltihabını azaldır.
 

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası