Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Süni az yağlı məhsullardan imtina etməyin beş səbəbi

08:00 - 10 Sentyabr 2025 tarixində dərc olunub.

Yağlı qidalar müxtəlif xəstəliklərin inkişaf riskini artıra bilər. İlk növbədə ürək-damar xəstəlikləri. Ancaq az yağlı məhsullar marketoloqların iddia etdiyi kimi faydalı deyil. Onlar sağlam həyat tərzinə aparan yoldan daha çox dəbdir. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki. az yağlı məhsullardan imtina etməyin ən azı beş səbəbi var.

Dadlı olmaq sağlam demək deyil
Məhsuldan yağ çıxarılan kimi onlar dadını itirirlər. Yaxud, daha dəqiq desək, dadını “rezin kimi” dəyişirlər. Bu, hansısa şəkildə kompensasiya edilməlidir.
Ən sadə və ən təsirli yol şəkər əlavə etməkdir. Bunun mütləq təmizlənmiş şəkər olması lazım deyil - bu, müxtəlif şərbətlər, bəkməzlər və ya dekstroz ola bilər. Bəzi istehsalçılar monosodium glutamat, duz, emulqatorlar və digər süni qatılaşdırıcılar kimi ləzzət artırıcılardan istifadə edirlər.

Məhsulda daha az yağ var, lakin daha çox kalori var. Və bunlarla yanaşı, insulinin artması, iştahın artması və nəticədə çəki artımı bir insanın üzərinə sürünməyə meyllidir.

 Aclıq hissi
Məhsulların tərkibindəki yağlar toxluq hissini saxlamağa kömək edir. Sadəcə olaraq, yağda daha çox kalori var. Aşağı yağlı bir məhsul, bir qayda olaraq, sürətli karbohidratları ehtiva edir, demək olar ki, dərhal udulur və bədən qidanın yeni bir hissəsini tələb edir. Beləliklə, istehlak edilən qidanın ümumi kalorili məzmunu və həcmi adi bir məhsulun kiçik bir hissəsini yediyimizdən əhəmiyyətli dərəcədə yüksək ola bilər.

Kassadan keçmiş
Həyati vacib vitaminlərin əksəriyyəti yağda həll olunur. Və buna görə də yağlar onların udulması üçün lazımdır. Onlar olmadan vitaminlər sadəcə bədənimizə daxil olmayacaq.

Metabolizm və hormonal fon
Sağlam, doymamış yağlar cinsi hormonlar da daxil olmaqla bir çoxunun istehsalı üçün tikinti materialıdır. Estrogen və testosteron kimi. Və insan beyni demək olar ki, 60% yağdan ibarətdir və bütün hüceyrə membranları 100% yağdır.
Sağlam yağların olmaması hormonal balanssızlığa və metabolik pozğunluqlara səbəb olur.
"Sağlam seçim" illüziyası
"Yüngül", "0%" və ya "yağsız məhsul" etiketlərindəki yazılar sadəcə bir marketinq hiyləsidir. Bu, istehlakçıda saxta faydalılıq və pəhriz dəyəri hissi yaradır. Kompozisiyaya diqqətlə baxmaq və düşünmək lazımdır - bu və ya digər məhsulda yağ nə ilə əvəz edilmişdir?
Tamamilə mümkündür ki, yağsız surroqat "kimya" ilə doludur. Düzgün qidalanma və sağlam həyat tərzi ilə tamamilə uyğun gəlmir.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası