Yeni bir araşdırma göstərir ki, yüksək duzlu pəhriz qan təzyiqini yüksəldən beyin iltihabına səbəb olur.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Kanadanın McGill Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan araşdırma Neuron jurnalında dərc olunub.
Hipertoniya 60 yaşdan yuxarı insanların üçdə ikisini təsir edir və hər il dünyada 10 milyon insanın ölümünə səbəb olur. Tez-tez asemptomatik vəziyyət ürək xəstəliyi, insult və digər ciddi problemlər riskini artırır.
Qeyd edək ki, xəstələrin təxminən üçdə biri hipertoniyanın orada başladığına dair uzun müddətdir mövcud olan fikrə əsaslanaraq, ilk növbədə qan damarlarını və böyrəkləri hədəf alan standart müalicəyə cavab vermir. Tədqiqat göstərir ki, beyin də əsas amil ola bilər.
İnsanların yemək vərdişlərini təqlid etmək üçün siçovullara 2% duzlu su verildi ki, bu da fast food və pastırma, hazır əriştə və emal olunmuş pendir kimi məhsullarla zəngin gündəlik pəhrizlə müqayisə edilə bilər.