Zibil və qida qalıqlarından yeni bir polimer xammalın 90%-ə qədərini qablaşdırmaya çevirməyə imkan verir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Tianzheng Liunun başçılıq etdiyi Binghamton Universitetinin (ABŞ) bir qrup alimi qida tullantılarından istifadə edərək bioloji parçalana bilən polimer istehsalının yeni üsulunu təqdim edib. İnkişaf, bioplastika istehsalının ənənəvi üsulu üçün xarakterik olan təmizlənmiş şəkərlərin və steril bakterial mədəniyyətlərin istifadəsinin rədd edilməsinə əsaslanır.
Tədqiqatçılar qida qalıqlarını laktik turşu vəziyyətinə qədər fermentləşdirdilər, sonra azot mənbəyi kimi ammonium sulfat əlavə etdilər. Yaranan mühit enerjinin saxlanması üçün istifadə edilən biopolimer olan polihidroksialkanoatı (PHA) sintez edən Cupriavidus necator bakteriyasını qidalandırmaq üçün istifadə edilmişdir. Alınan xammaldan qablaşdırma və digər məhsulların istehsalı üçün yararlı olan hazır polimerin 90%-ə qədərini çıxarmaq mümkündür.
Komanda həmçinin müəyyən edib ki, tullantıların keyfiyyəti pozulmadan yeddi günə qədər saxlanıla bilər və əsas nisbətlərə riayət olunduğu müddətcə kimyəvi tərkibi dəyişdirilə bilər. İnkişaf sənaye istehsalına uyğunlaşdırıla bilər. Universitetin saytında verilən məlumata görə, fermentasiyadan sonra qalan bərk çöküntünün üzvi gübrə kimi istifadə edilməsi planlaşdırılır.