Hansı soğan ən faydalıdır: Sarı, ağ, yoxsa qırmızı?

10:09 - 13 Noyabr 2025 - DİGƏR

Evdə bişirməyi soğansız təsəvvür etmək çətindir. Xüsusilə də inanılmaz dərəcədə faydalı olduqları üçün. Bu tərəvəz immunitet sistemini gücləndirir, iltihabla mübarizə aparır və hətta qan şəkəri səviyyəsini nəzarətdə saxlamağa kömək edir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, lakin hansı soğanın ən sağlam olduğu - qırmızı, ağ və ya sarı - shivi.cosmetics səhifəsində izah olunur.

Qırmızı soğan
Daha çox antioksidan, xüsusən də kversetin ehtiva edir.
Qanı təmizləyir, qan damarlarını və ürəyi dəstəkləyir və hüceyrələrin qocalmasını yavaşlatır.
Çiy yemək ən sağlamdır - bütün flavonoidlər belə qorunur.
Ağ soğan
Mülayim dada və təbii antiseptik xüsusiyyətlərə malikdir.
İmmunitet sistemini dəstəkləyir və soyuqdəymə və öskürəkdə kömək edir.
Bişirildikdən sonra belə faydalı xüsusiyyətlərini saxlayır.
Sarı soğan
Çox yönlü: həm çiy, həm də bişmiş yeməklər üçün uyğundur.
B vitaminləri, kükürd və efir yağları ehtiva edir.
Həzmi, qaraciyər funksiyasını və maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır.
Qırmızı antioksidantdır və qan damarlarını qoruyur.
Ağ antiseptik və immun sistemini gücləndirən bir vasitədir.
Sarı rəng həzm və ümumi tonus üçün klassikdir.
Harvard Universitetinin tədqiqatları göstərir ki, gündə ən azı yarım soğan istehlak etmək ürək-damar xəstəlikləri riskini 20% azaldır.
Kversetin qırmızı soğanın əsas aktiv tərkib hissəsidir.
Təbii antihistamin kimi təsir göstərir, iltihabı azaldır və hüceyrələrin qocalmasının qarşısını alır.
Alimlər sübut ediblər ki, kversetin beyin fəaliyyətini, yaddaşı və diqqəti yaxşılaşdırır.
Soğan təbii antiseptikdir.
Hippokrat hətta soyuqdəymə, öskürək və həzm pozğunluqları üçün soğan tövsiyə edirdi. Soğan suyu hətta havada belə bakteriyaları öldürə bilər.

Xəbər xətti