Hansı formada yemək faydalıdır - İkinci çörək

06:28 - 13 Fevral 2025 - DİGƏR

Kartof çox məqsədli bir tərəvəz kimi görünür. Onu qaynatmaq, qızartmaq, bişirmək və ya salatlara əlavə etmək olar. Hazırlanma üsulu təkcə onun dadını deyil, həm də faydalarını müəyyən edir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloqlar qabığında qaynadılmış kartof yeməyi məsləhət görürlər. Bu zaman tərəvəz maksimum miqdarda qida saxlayır. Kartof qabığı onun qoruyucu baryeridir və meyvənin içərisində mikroelementləri saxlayır. Tərəvəzin qabığını soysanız, bu elementlərdən əhəmiyyətli dərəcədə az qalacaq. Bundan əlavə, qabığın tərkibində çoxlu lif var. Əgər kartofu qabığında bişirsəniz, onlar daha çox C və B vitaminlərini, kalium və maqneziumu saxlayacaqlar.

Bişmiş və ya qızardılmış kartof aşağı glisemik indeksə malik olacaq - məsələn, kartof püresi ilə müqayisədə.
Tez-tez kartof qızartmaqdan çəkinmək məsləhətdir. Çoxlarının sevdiyi bu dadlı yeməyin tərkibində demək olar ki, heç bir vitamin yoxdur. Eyni zamanda qan şəkərinin səviyyəsinə təsir edən glisemik indeks də yüksək olacaq. Əsasən, kalorilərin sayı ilə eynidir.

Çiy kartof soyuducuda və ya zirzəmidə nə qədər uzun oturarsa, tərkibindəki minerallar bir o qədər azdır.

Xəbər xətti