Qarabaşaq sıyığı kimi də tanınan qarabaşaq yarması qədim slavyanların əsas qidalarından biri olub, məhsuldarlıq və bolluq simvolu hesab olunurdu.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, qarabaşaq yarması haqlı olaraq ən sağlam məhsullardan biri hesab olunur, bir çoxları onu öz pəhrizlərinə daha tez-tez daxil etməyə çalışırlar.
Taxıl zülal, lif, vitamin və maqnezium, fosfor, dəmir və sink kimi minerallarla zəngindir. Qarabaşaq yarması asan həzm olunur, qlütenə qarşı allergiyası olan insanlar üçün uyğundur və antioksidantlar sayəsində ürək sağlamlığını qorumağa kömək edir.
Bununla belə, təcrübəli nutritionist Marina Sorokina qeyd etdiyi kimi, bütün məhsullar bu yeməklə birləşdirilə bilməz. Üstəlik, bəzi "kulinariya tandemləri" bədənə zərər verə bilər.
Qarabaşaq və yumurta
Qarabaşaq və yumurtanın birləşməsi mədədə ciddi yük yaradır. Yumurta və dənli bitkiləri həzm etmək üçün müxtəlif fermentlər tələb olunur. Bundan əlavə, hər iki qidanın zülalları yavaş-yavaş həzm olunur ki, bu da ürək yanmasına, ürəkbulanmaya və hətta ishala səbəb ola bilər. Bu yeməyi yemək həzm sistemi xəstəlikləri olan insanlar üçün xüsusilə arzuolunmazdır.
Yabanı sarımsaq və qarabaşaq yarması
Yabanı sarımsaq özlüyündə çox sağlam bir məhsuldur, lakin qarabaşaq yarması ilə birləşmək üçün uyğun deyil. Bu bitki dənli bitkilərdən qida maddələrinin udulmasını ləngidir, onun qida dəyərini azaldır.
Qarabaşaq və süd
Məşhur birləşmələrdən biri, uşaqlıqdan çoxlarına tanış olan südlü qarabaşaq yarmasıdır. Bununla belə, sağlam qida mütəxəssisi xəbərdarlıq edir ki, yeməyi şişkinlik, mədə ağrısı və ümumi narahatlığa səbəb ola bilər.
Qarabaşaqdan sonra çay
Bir çox insanlar qarabaşaq yarması ilə çay içməyə öyrəşiblər, lakin bu yanaşma da ən yaxşısı deyil. Çayın tərkibində olan tanin, qarabaşaq yarmasından dəmirin sorulmasına mane olur və bu element artıq bitki qidalarından orqanizm tərəfindən zəif mənimsənilir.
Qarabaşaq çox sağlam bir məhsul olaraq qalır, lakin onu digər maddələrlə düzgün birləşdirmək vacibdir. Məsələn, tərəvəz, yağsız ət və ya balıq uyğun gəlir.