Qış aylarının vazkeçilməz dadlarından olan səhər yeməyi sousları, turşu və mürəbbələr süfrələrimizdə öz yerini tutarkən, konservləşdirilmiş məhsullar da tez-tez istehlak edilir.
Müvafiq şəraitdə hazırlanmayan konservlər ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Köpüklənən və ya fışqıran konservlərin istehlak edilməməsi lazım olduğunu deyən mütəxəssis sağlamlıq üçün mümkün risklərə qarşı mühüm xəbərdarlıqlar edib.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Cansu Arslan uyğun şərtlərdə hazırlanmayan konservlərin ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyini, köpüklənən və ya fışqıran konservlərin istehlak edilməməsi lazım olduğunu bildirib.
Bununla belə, mütəxəssislər evdə hazırlanmış konservlərin sağlam hazırlanması və istehlakı üçün nəzərə alınmalı olan bəzi vacib məqamları qeyd edirlər.
Dietoloq uyğun şərtlərdə hazırlanmayan konservlərin ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib.
Hazırlıq mərhələsində təmizlənməmiş və ya zədələnmiş tərəvəz və meyvə konservlərinin qida zəhərlənməsinə səbəb ola biləcəyini bildirən Arslan qeyd edir ki, qapaqlarında şişlik olan konservlər sağlamlığımız üçün təhlükə yaradır.
Əgər bu cür konservlər açıldıqda sızır və ya köpüklənirsə, onları istehlak etmək olmaz.
Konservləşdirilmiş məhsulların bişirildikdən sonra şüşə qablarda saxlanması lazım olduğunu bildirən Arslan məhsulların sərin və qaranlıq mühitdə saxlanmasının vacibliyinə diqqət çəkib. O, vurğuladı ki, konservlərin açıldıqdan sonra istehlak edilən qalan hissəsi soyuducuda saxlanmalı və 1-3 gün ərzində istehlak edilməlidir.
Arslan qapaqları qabarıq olan konservlərdə clostridium botulinum bakteriyasına rast gəlindiyini və bu bakteriyaların əmələ gətirdiyi toksinlərin ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb olduğunu bildirib. Belə bakteriyalara görə qida zəhərlənməsi baş verə bilər.
"Qusma, görmə pozğunluğu və ya bağırsaq funksiyalarında dəyişiklik kimi simptomlar müşahidə olunarsa, həkimə müraciət edilməlidir" - deyə xəbərdarlıq etdi.