Araşdırmaya görə, yumurta istehlakı Alzheimer xəstəliyinin inkişaf riskini azaldır.
Həftədə bir dəfədən çox yumurta istehlak edənlərdə Alzheimer riskinin yüzdə 47 daha az olduğu müəyyən edilib. Xolin; yaddaş, əhval-ruhiyyə və əzələlərə nəzarət üçün lazım olan nörotransmitter olan asetilkolin sintezinə kömək edir.
Buna görə də, adekvat kolin qəbulunun təmin edilməsi idrak funksiyalarını dəstəkləyə bilər. O, həmçinin bəzi nevroloji xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edə bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, nevroloq dr. Mihriban Andaç tərkibindəki zəngin miqdarda kolin sayəsində Alzheimer xəstəliyi riskini azaldan yumurtaların mütləq orqanik olması lazım olduğunu vurğulayır.
Yumurta kolin baxımından əhəmiyyətli bir qidadır. Ancaq daha çox sarısında olur. Ağda azdır. Yalnız yumurta yemək deyil, həm də balanslaşdırılmış qidalanma çox vacibdir.
Zülallar, yağlar, karbohidratlar da həmişə lazımdır. Yumurta uşaqların qidalanmasında çox vacibdir.
Orqanik yumurta və toyuq ətini xüsusilə qeyd etməyimizin səbəbi, kolinin miqdarının çox yaxşı olmasıdır. Təbii ki, biz sənaye yumurtalarını çox sevmirik. Gənclərimizin və uşaqlarımızın gündə 1-2 yumurta istehlak etməsi faydalıdır.
Mütəxəssis onu da bildirdi ki, o, yumurtanı daha çox qaynadılmış formada istehlak etməyi tövsiyə edir.
Yetkinlərdə xolesterol problemi varsa, həftədə 4-5 yumurta istehlak edə bilərlər.