Balın sağlamlıq üçün 5 faydası

05:07 - 14 May 2024 - DİGƏR

Bal antiinflamatuar təsirə malikdir və müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir.
Bal öskürəyi aradan qaldırmaq və mövsümi allergiyaları müalicə etmək kimi faydaları olan təbii bir tatlandırıcıdır.
Bal arıların çiçəklərin nektarından çıxardığı şirin mayedir. Dünyanın hər yerində insanlar min illərdir ki, balın sağlamlıq faydalarını tərifləyirlər. 

Ucnoqta.az Medical News Today-a istinadən xəbər verir ki, müasir elm balın bir çox istifadəsinə dair sübutlar tapır.
Balın sağlamlığa faydaları olsa da, o, təbii şəkərdir, ona görə də onu ölçülü şəkildə istehlak etmək vacibdir.
Balın beş sağlamlıq faydasını və xam və pasterizə edilmiş bal arasındakı fərq:

Xam və pasterizə edilmiş bal
Xam bal qızdırılmır, buna görə də balı daha çox sağlamlıq faydası ilə təmin edən antioksidanlar və vitaminlər kimi daha çox qida maddələrini saxlayır.
Xam bal birbaşa pətəkdən gəlir. Arıçı adətən kiçik hissəcikləri, o cümlədən polen, arı mumu və ölü arıların hissələrini çıxarmaq üçün balı sadəcə süzür.
Bal pasterizə edildikdə, təxminən 160 dərəcəyə qədər qızdırılır. Verywell Health xəbər verir ki, bu proses bala daha aydın, hamar bir görünüş verir, saxlama müddətini artırır və onun daha yavaş kristallaşmasına səbəb olur. İstilik pasterizasiyası balda olan təbii qidaların bir hissəsini itirir. Hər iki bal növü faydalıdır, lakin xam balın faydaları daha çoxdur.

Antiinflamatuar və antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir
Bal antioksidantlar, polifenollar, maqnezium, kalium və antiinflamatuar xüsusiyyətlər də daxil olmaqla qida maddələri ilə zəngindir.
Mayo Clinic-in məqaləsinə görə, təbii dadlandırıcı kimi istifadə etməklə yanaşı, bal iltihab əleyhinə, antioksidant və antibakterial agent kimi istifadə olunur. İnsanlar baldan öskürəni müalicə etmək üçün, yerli olaraq isə yanıqları müalicə etmək və yaraları sağaltmaq üçün istifadə edirlər.
Bal antioksidantların təbii mənbəyi olduğundan, Pharmacognosy Research-də aparılan bir araşdırma balın müntəzəm istehlakının ürək-damar, tənəffüs, mədə-bağırsaq və sinir sisteminin sağlamlığına fayda verə biləcəyini bildirir.

Yaraların və yanıqların sağalmasına kömək edir
Bal, kəsiklərin və yaraların yerli müalicəsi üçün istifadə edilə bilər. Pharmacognosy Research-də dərc olunan elmi icmalda balın iltihab əleyhinə, antibakterial və antioksidant xüsusiyyətlərinə görə yaraların sağalması üçün faydalı olduğu bildirilir.
Tədqiqat göstərdi ki, balın qismən sağalmış qalınlığı adi sarğılardan təxminən dörd-beş gün daha tez yanır. Alimlər balın əməliyyatdan sonra yoluxmuş yaraların sağalmasında da təsirli olduğunu qeyd ediblər.

Ürək sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər
“International Journal of Environmental Research and Public Health” jurnalında dərc edilən araşdırmada bildirilir ki, balın müntəzəm istehlakı qan təzyiqini aşağı sala, ürək döyüntüsünü tənzimləyə, yağ səviyyəsini artıra və sağlam hüceyrələrin ölümünün qarşısını ala bilər.
Journal of Clinical and Experimental Hypertension-da aparılan bir araşdırma, yüngül və orta bal istehlakının yüksək qan təzyiqi riskinin aşağı olması ilə əlaqəli olduğunu göstərdi.
Bundan əlavə, Nutrients and Atherosclerosis jurnalında aparılan araşdırmaya görə balın tərkibində aterosklerozdan qoruyan iltihab əleyhinə və antioksidant birləşmələr var.

Öskürəyi aradan qaldırmağa kömək edir
Baldan əsrlər boyu öskürək üçün vasitə kimi istifadə edilmişdir. Müasir tədqiqatlar göstərir ki, bal reseptsiz alınan dərmanlar qədər təsirli ola bilər. Kiçik bir araşdırma, süd və çöl çiçəyi balı qarışığı içən qeyri-spesifik kəskin öskürəyi olan uşaqlarda dərman qəbul edənlərlə eyni simptomların yaxşılaşdığını göstərdi.
Mayo Klinikasının məqaləsində deyilir ki, çay və ya bal ilə ilıq limonlu su içmək boğaz ağrısını sakitləşdirmək üçün zamanla sınaqdan keçirilmiş üsuldur. Amma balın özü öskürək üçün effektiv vasitə ola bilər.

Mövsümi allergiyanı yaxşılaşdıra bilər
Yerli xam bal yemək mövsümi allergiyanı yaxşılaşdıra bilər. Arılar nektarla qidalanır və yerli bitki örtüyündən polen toplayır, bəziləri isə bala çevrilir. Bu poleni kiçik dozalarda istehlak etsəniz, orqanizmdə tolerantlıq yarana bilər və allergiya yox olar.

Xəbər xətti