Soğan pöhrələri düzgün saxlanılmazsa, bir çox problem yarana bilər.
Əkin materialı quruya, çürüyə və cücərə bilər.
Ucnoqta.az Gazeta.ua-ay istinadla fidanların xarab olmasının qarşısını almaq üçün onları harada və necə saxlamaq barədə yazır.
Pöhrələri saxlamağın iki üsulu var: "isti" və "soyuq". Hər ikisi üçün temperaturu -3°C-dən aşağı və +25°C-dən yüksək saxlamamaq vacibdir.
Soğanları "isti" üsulla saxlayırsınızsa, temperatur +14°C-dən başlayaraq +20...+25°C-yə çatmalıdır. Hava rütubəti 50-60% olmalıdır.
Lakin bu saxlama üsulu bütün soğanlar üçün uyğun deyil; yalnız ikinci və üçüncü fraksiyaların fidanları üçün uyğundur. Bunların soğanaqlarının diametri müvafiq olaraq 14-21 mm və 21-24 mm-dir.
"Soyuq" üsul soğan fidanlarının birinci fraksiyasını, yəni diametri 8-14 mm olan kiçik fidanları qorumaq üçün istifadə olunur. Bu üsul -1 ilə -3°C arasında temperatur tələb edir. Soğanları donma temperaturunda saxlamaq məqbuldur. Rütubət 85-90% olmalıdır.
Lakin, fidan saxlamasının "Axilles dabanı" virnalizasiya temperaturudur. Bu, təxminən +5 ilə +8°C arasındadır, ehtiyat isə +10°C-yə qədərdir. Bu temperatur fidanların vaxtından əvvəl cücərməsini stimullaşdırır. Bu, soğanaqların tənəffüsünü artırır və nəm itkisinin artmasına səbəb olur və fidanların qurumasına səbəb olur. Eyni zamanda, embrion tumurcuq oyanır və böyüyür.
Bunun qarşısını almaq üçün fidanlar ya isti, ya da soyuq saxlanılmalıdır. Əkməzdən əvvəl soğanaqlar +28 ilə +30°C arasında qızdırılmalıdır. Bu, cücərtilərin əmələ gəlmə riskini azaldır və xəstəliklərə qarşı müqaviməti artırır.
Fidanlar 45-60 dəqiqə, 50°C-yə qədər ilıq suda isladıla bilər. Lakin yaz şaxtaları cücərtilərin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər.