Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Çayın yeni faydalı və qəhvənin zərərli xüsusiyyətləri

10:12 - 15 Dekabr 2025 tarixində dərc olunub.

"Nutrients" jurnalında dərc olunan genişmiqyaslı bir araşdırma, müntəzəm çay istehlakı ilə 65 yaşdan yuxarı qadınlarda sümük mineral sıxlığına kiçik, lakin əhəmiyyətli fayda arasında əlaqə tapıb. Eyni zamanda, gündə beş fincandan çox çox qəhvə istehlakı sümük mineral sıxlığının azalması ilə əlaqələndirilib.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Avstraliyadakı Flinders Universitetinin alimləri on il ərzində təxminən 10.000 qadının məlumatlarını təhlil ediblər. Tədqiqatçılar qəhvə və çay istehlakı haqqında məlumatları budun sınıqlara ən çox həssas olan bölgələrində müntəzəm sümük sıxlığı ölçmələrinin nəticələri ilə müqayisə ediblər.

Tədqiqatın əsas tapıntıları
Çay içənlərin budda orta sümük mineral sıxlığı çay içməyənlərə nisbətən statistik olaraq daha yüksək olub. Təsiri kiçik olsa da, əhali səviyyəsində sınıq riskinin azalmasına kömək edə bilər.

Qəhvə: Orta miqdarda istehlak (gündə 2-3 fincan) sümüklərə mənfi təsir göstərməyib. Lakin, gündə beş fincandan çox içmək aşağı BMD ilə əlaqələndirilirdi.
Digər amillərin təsiri: yüksək qəhvə dozasının mənfi təsiri müntəzəm olaraq spirtli içki qəbul edən qadınlarda daha da artmışdır. Çayın faydaları piylənmədən əziyyət çəkən iştirakçılarda daha çox nəzərə çarpırdı.

Çay niyə sümükləri gücləndirir
Tədqiqat müəllifləri qeyd edirlər ki, çay laboratoriya tədqiqatlarında sümük əmələ gəlməsini stimullaşdırdığı sübut edilmiş katexin birləşmələri ilə zəngindir. Lakin kofein kalsiumun udulmasına bir qədər mane ola bilər. Bu təsir tez-tez içkiyə süd əlavə etməklə kompensasiya olunur.

Aparıcı müəllif Envu Liu nəticələrin həyat tərzində köklü dəyişikliklər tələb etmədiyini vurğulayır.
"Məlumatlarımız qəhvədən imtina etməli və ya litr-lit çay içməyə başlamalısınız demək deyil." Lakin, onlar göstərir ki, orta miqdarda çay istehlakı yaşla sümük sağlamlığını dəstəkləməyin sadə bir yolu ola bilər, həddindən artıq qəhvə istehlakı, xüsusən də spirtli içki ilə birlikdə olduqda, yaxşı fikir deyil", - deyə alim izah edib.

Kifayət qədər kalsium və D vitamini qəbulu, fiziki fəaliyyət və risk faktorlarının idarə edilməsi sümük sağlamlığının təməlidir.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası