Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Südün turşlaşmasının qarşısını almaq üçün sadə üsul

07:10 - 8 Dekabr 2025 tarixində dərc olunub.

Süd ən məşhur qidalardan biridir. Çiy halda istehlak edilə bilər və ya müxtəlif yeməklərdə istifadə edilə bilər.
Lakin südün tez turşlaşması xoşagəlməz bir sürpriz ola bilər. 

Ucnoqta.az bildirir ki, südü daha uzun müddət təzə saxlamağın sadə bir yolu var.
Süd zülallar, yağlar, laktoza, fosfatidlər, sterollar və üzvi turşu duzları ilə zəngindir. Tərkibində həmçinin minerallar, mikroelementlər və vitaminlər var.

Turşlaşma prosesi əsasən ətraf mühitdən təsirlənir. Hava temperaturu nə qədər yüksəkdirsə, süd bir o qədər tez turşlaşır. Bunun səbəbi bakteriyaların onu fermentləşdirməsidir. Onlar aktiv şəkildə çoxalır, laktozanı parçalayır və süd turşusu istehsal edirlər.

Süd turşusu bakteriyaları üçün ideal temperaturun təxminən 30-40 dərəcə Selsi olduğuna inanılır. Bu şəraitdə laktoza aktiv şəkildə emal olunur və turşu istehsal olunur.
Südün turşuluğu kəskin şəkildə artır və bu da zülalın tədricən qıvrılmasına səbəb olur. Adətən, düzgün temperaturda bakteriyaların südü tamamilə turşlaşdırması üçün yalnız 1-2 gün lazımdır.
Bir çimdik duz südün turşlaşmasının qarşısını almağa kömək edəcək. Süd qabına bir az duz əlavə edin və o, daha uzun müddət qalacaq. Lakin, duz paketi və ya şüşəni açdıqdan dərhal sonra əlavə edilməlidir. Bunu daha sonra etsəniz, metod işə yaramayacaq.
Südün saxlama müddətini uzatmaq üçün bir neçə xren yarpağı əlavə edə bilərsiniz.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası