Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Çürük və yaşıl kartof yeyilə bilər? Vacib məsləhət

06:24 - 8 Dekabr 2025 tarixində dərc olunub.

Adətən, kartofda tez-tez görünən çürük kəsilir və sağlam hissəsi yemək üçün istifadə olunur.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə bu edilməməlidir.
Kartof təsadüfən çürümür. Əsas səbəblər əkin zamanı torpağın zəif becərilməsi, torpaqda həddindən artıq nəmlik və ya çoxlu üzvi maddə ola bilər. Kartof həmçinin ehtiyatsız qazma və yığım zamanı kök yumrularına zərər vermə səbəbindən çürüyə bilər.

Çürüməyə səbəb olan əsas patogenlər sağlam olmayan kök yumruları, çirklənmiş torpaq və üst qatlardır. Patogen mikroorqanizmlər bu ərazilərdə koloniyalaşır və zirzəmidə saxlanarkən kök yumrularının bütün sağlam hissəsini yoluxdurur.

Buna görə də çürük kartof yemək tövsiyə edilmir. Kartofu yoluxduran göbələklər udulsa zəhərlənməyə səbəb ola bilər.
Mütəxəssislər yaşıl kartofu bişirməyin xüsusilə təhlükəli olduğunu deyirlər. Onlar bədən üçün zərərli ola biləcək zəhərli maddə olan solaninlə doymuşdur. Bu kartoflar yalnız əkin üçün istifadə etmək daha yaxşıdır.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası