Beynəlxalq tədqiqatçılar qrupu 94 müxtəlif kimyəvi maddəni və onların maddələrin bakteriya hüceyrələrinə daxil və xaricə necə hərəkət etdiyini idarə edən sistemlərə necə təsir etdiyini araşdırıb.
Kimyəvi maddələrin təxminən üçdə biri maddələrin hüceyrələrdə necə hərəkət etdiyini idarə edən təsirlənmiş genləri sınaqdan keçirib. Bununla belə, kofein ən böyük səbəbkar idi və E. coli tərəfindən bir neçə antibiotikin, o cümlədən siprofloksasinin udulmasını azaldır.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, “PLOS Biology”də dərc edilən bir araşdırma, Rob adlı bir zülalın maddələrin bakteriya hüceyrələrinə necə keçməsinə nəzarət etməkdə əvvəllər düşünüldüyündən daha böyük rol oynadığını aşkar edib. Tədqiqatçıların müəyyən etdiyi dəyişikliklərin üçdə birində, o cümlədən kofeinin səbəb olduğu dəyişikliklərdə iştirak edib. Tədqiqatın laboratoriya testlərinə əsaslandığını qeyd etmək vacibdir: bunun insanlarda necə işlədiyi və ya antibiotiklərə reaksiyaya nəzərəçarpacaq dərəcədə təsir etmək üçün nə qədər qəhvə içməli olduğunuz hələ aydın deyil, lakin gələcək tədqiqatlar bunu aydınlaşdıra bilər.
E. coli ilə əlaqəli başqa bir zərərli bakteriya olan Salmonella enterica-da antibiotik zəiflədici təsir də tapılmadı ki, bu da cavabın müəyyən bakteriya növlərinə xas olduğunu göstərir.