Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Ürək sağlamlığı üçün düzgün qidalanma

11:00 - 26 Avqust 2025 tarixində dərc olunub.

Ürək sağlamlığı üçün pəhrizin əsasını sadə qidalar təşkil etməlidir: tərəvəzlər, meyvələr, bütün taxıllar, qaynadılmış və ya bişmiş ət və balıqlar. Eyni zamanda tərkibində gizli yağlar, duz, şəkər və trans yağları olan yarımfabrikatlar, kolbasa və qənnadı məmulatlarından uzaq durmalısınız. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, kardioloq Yevgeni Kokin “İzvestiya”ya ürək-damar sisteminin sağlamlığını qorumağa kömək edən qidalanma prinsipləri haqqında danışıb.
Kardioloq yağların nisbətinə xüsusi diqqət yetirməyi tövsiyə edir - doymuş 1 hissədən 10 doymamış hissədən çox olmamaq və mümkünsə trans yağları tamamilə aradan qaldırmaq. Xüsusilə hipertoniya ilə gündə 5 qram duz məhdudlaşdırılmalıdır. Pəhrizin kalorili məzmununa nəzarət etmək də vacibdir, çünki artıq çəki infarktın inkişafı üçün birbaşa risk faktorudur.

"Pəhrizdə maqnezium və kaliumla zəngin qidalar olmalıdır: banan, göyərti, qoz-fındıq, kartof və paxlalılar. Bu mikroelementlər ürək ritmini dəstəkləyir və aritmiya riskini azaldır. Xüsusilə faydalı olan yağlı balıqlardır (somon, skumbriya, sardina) həftədə 2-3 dəfə, yağsız tərəvəzlər həftədə 2 dəfə yeməkdir. gün, meyvə və giləmeyvə gündə 1-2 porsiya, eləcə də bitki yağları normada”, - həkim bildirib. Onun sözlərinə görə, pəhrizdən fast food, qəlyanaltılar, qənnadı məmulatları, yağlı ət məhsulları, souslar, qazlı içkilər, spirt və konservləri çıxarmaq daha yaxşıdır. 

"Qidalanma qadağa deyil, bir vasitədir. O, ürək üçün qalxana çevrilə bilər - ya da boşqabımızda olanlara diqqət yetirməsək, yavaş məhvedici ola bilər", - kardioloq əlavə edib.
 

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası