Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Həftədə 3-4 dəfə brokoli yeyin! Xərçəng riskini azaldır…

11:23 - 25 Avqust 2025 tarixində dərc olunub.

Brokolinin faydaları daha da artırılıb. Mütəxəssislər brokoli və gül kələm kimi tərəvəzlərin müntəzəm istehlakının xərçəng riskini azalda biləcəyini deyirlər.

Ucnoqta.az Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, onkoloq Prof.Dr.Uğur Coşkun müntəzəm brokolinin istehlakının kolon xərçəngi riskini azalda biləcəyini qeyd edir.
Aparılan araşdırmaya görə, brokoli və digər xaç ağacı tərəvəzlərinin istehlakı kolon xərçəngi riskini azaldır. 

"Yeni bir araşdırma, brokoli və digər turpçiçəyi tərəvəzlərin bağırsaq xərçəngi riskini azalda biləcəyini ortaya qoydu. BMC Gastroenterology jurnalında dərc edilən 17 araşdırmanın sistematik bir araşdırmasına görə, 20-40 qram istehlak edən şəxslər, çiyələk, brokoli, bibər kimi tərəvəzlər bağırsaq xərçəngi riski 20 faiz azalır."
 Həddindən artıq istehlakın qoruyucu təsiri artırmadığını vurğulayan Coşkun, "Ancaq gündə 40 qramdan çox istehlakın qoruyucu təsirini artırmadığı bildirildi. Araşdırmalar 60 qramdan çox istehlak edildikdə əlavə bir faydanın müşahidə edilmədiyini göstərir. Araşdırmada cəmi 97.595 bağırsaq xərçəngi hadisəsindən alınan məlumatlar təhlil edildi. 
 

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası