Güveçlər, salatlar, mürəkkəb yan yeməklər, kokteyllər, şorbalar, borşlar və digər okroşkalar, şübhəsiz ki, dadlı yeməklərdir. Onların hamısı çoxlu müxtəlif inqrediyentlərdən ibarətdir ki, onların hər biri vitaminlər, minerallar və bədənin sabit işləməsi üçün lazım olan hər şeylə zəngindir. Ancaq çox vaxt, yalnız ayrı-ayrılıqda.
Ucnoqta.az bildirir ki, bir çox məhsullar bir-biri ilə birləşdirildikdə ya sadəcə olaraq dəyərli keyfiyyətlərini itirir, ya da hətta zərərli olur. Məsələn, siyənək balığının südlə birləşməsi. Bu, o qədər açıq şəkildə qəbuledilməzdir ki, bununla antireytinqə başlamağa dəyər.
Siyənək və süd
Duzlu siyənək balığının dadını düzəltməyə imkan verən kulinariya texnologiyası var. Sadəcə süddə isladılır. Amma duzlu siyənəyi südlə yemək qəti qadağandır.
Bu, qastronomik həzz gətirməyəcək. Ancaq mədə-bağırsaq traktının sürətlə pozulmasını təmin edəcək.
Pomidor və xiyar
Diyetoloqlar bu cütün tamamilə uyğunsuz olduğunu iddia edirlər.
Arqumentlər belədir: xiyar qələvi mühitə malikdir, pomidor - asidikdir. Bədən onları müxtəlif yollarla həzm edir. Xiyar yavaş-yavaş parçalanır, pomidor qıcqırmağa başlayır və bütün bunlar meteorizm və şişkinliyə səbəb olur. Xiyarda olan ferment isə faydalı C vitaminini öldürür.
Obyektivlik naminə demək lazımdır ki, qeyri-sağlam xassələrlə açıq-aşkar zərərli olanlar arasında fərq var. Əgər xiyar və pomidor salatını vitamin, mineral və mikroelementlər mənbəyi hesab edirsinizsə, onda onun faydası azdır. Əgər siz ona dadlı yemək kimi yanaşırsınızsa, o zaman onu məqbul miqdarda yemək həzzi "zərərli" xüsusiyyətlərini kompensasiya edir.
Lobya və pendir
Meksika mətbəxini lobya, mərcimək və digər paxlalı bitkilərin əridilmiş pendirlə birləşməsi olmadan təsəvvür etmək çətindir. Ancaq belə yeməklər həzm problemlərinə, şişkinliyə və qazın artıqlığına səbəb ola bilər.
Reseptə isti souslar əlavə edərkən (və onlarsız necə edə bilərik? !), zəifləmiş həzm sistemi olan insanlar onlardan çəkinməlidirlər.
Qatıq və meyvələr
Qatığa əlavə edilən meyvə və giləmeyvə onu qida və vitaminlərlə təmin edir. Sağlam və düzgün bəslənmə tərəfdarları buna əmindirlər.
Əslində, zülalla zəngin qatıq fruktoza ilə birlikdə bədəndəki faydalı bakteriyaları zərərsizləşdirir, toksinlərin bol istehsalını təşviq edir və allergiya və müxtəlif mədə-bağırsaq xəstəliklərinə səbəb ola bilər.
Sağlam səhər yeməyi və ya qəlyanaltı üçün qatqısız adi qatıq seçmək və ya ona bir az bal əlavə etmək daha yaxşıdır.
Qarabaşaq və süd
Südlü qarabaşaq yarması sıyığı bəziləri üçün xoş uşaqlıq xatirəsi, bəziləri üçün isə uşaq bağçasından kabusdur. Hər halda, Rusiyada südlü qarabaşaq yarmasının həyatında silinməz iz buraxmayan bir adam yoxdur.
Sağlam görünən bu qida sağlamlığa heç bir fayda gətirmir. Süd, qarabaşaqda olan dəmiri, vitaminləri, mikroelementləri və qidaları orqanizmə qəbul etməyə imkan vermir. Bu belədir.
Kola və spirt
Alkoqol özü ən sağlam məhsul deyil və kola ilə birlikdə bədənə böyük zərbə vurur. Sürətli intoksikasiyaya və əsaslı asmaya səbəb olur.
Bundan əlavə, kola və digər şirin qazlı içkilərə əsaslanan spirtli kokteyllər kalorili bombadır.