Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Ən çox allergen olan 6 yay məhsulu

08:10 - 8 Avqust 2025 tarixində dərc olunub.

Yayda allergik reaksiyalara ilin digər vaxtlarında sakitcə yediyiniz məhsullar - dəniz məhsulları, konservlər, isti souslar, bal və qoz-fındıq səbəb ola bilər. Ancaq yayda allergiyaya səbəb olan məhsullar arasında mütləq liderlər də var.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, mövsümi məhsullara - meyvələrə, giləmeyvələrə, tərəvəzlərə qarşı allergiya bir neçə faktorun birləşməsindən yarana bilər. Əsas səbəb ot qızdırmasıdır. Əgər insan polen allergiyasına meyllidirsə, o zaman onun orqanizmi qidada olan oxşar zülalları polen allergenləri ilə “çaşdıra” bilər. Əgər ağcaqayın poleninə qarşı allergiya varsa, onda onun simptomlarına alma, şaftalı, albalı, yerkökü, fındıq səbəb ola bilər. Ragweed çiçəklənməsindən əziyyət çəkən insanlar qovun, qarpız və balqabaqlara dözə bilməzlər.

Bundan əlavə, yetişmiş yay meyvələrində və xüsusilə də artıq yetişmiş meyvələrdə, yetişməmiş tərəvəz və meyvələrə nisbətən daha yüksək allergen zülal konsentrasiyası var. Amma bu o demək deyil ki, onları yetişməmiş yemək lazımdır. Allergiyaya səbəb olmaya bilər, lakin mədə-bağırsaq traktında problem yaratma ehtimalı yüksəkdir. Yaşıl meyvələrin dadı isə o qədər də yaxşı deyil.

Mövsüm ərzində tanış məhsulların allergen xüsusiyyətlərini artırması təəccüblü deyil. Bu, qan damarlarının keçiriciliyini artıran və allergenlərin sorulmasını sürətləndirən istilik, həmçinin dərinin qıcıqlanmaya həssaslığını artıran tərləmə ilə əlaqədardır. Buna qanda allergenlərin konsentrasiyasına kömək edən su balansının pozulması və susuzlaşdırma əlavə edin. Nəticədə, yayda allergiya riski hətta özlərini onlara həssas olmayan hesab edənlər üçün də əhəmiyyətli dərəcədə artır.

Allergiyaya səbəb ola biləcək mövsümi məhsulların aktiv istifadəsi ilə əlavə bir risk yaranır. Tam olaraq hansılar?
Çiyələk
Sevimli yay giləmeyvələrindən biri ağcaqayın poleninə bənzər zülalları ehtiva edir, xüsusilə də həddindən artıq istehlak edildikdə, çarpaz allergiyaya səbəb ola bilər. Simptomlara ağızda qaşınma, kovanlar və dodaqların şişməsi daxildir.
Şaftalı və ərik
Yayın bu hədiyyələrinə qarşı allergiya çox vaxt LTP proteini ilə əlaqələndirilir. Bu, ağızda allergiya sindromuna səbəb olur - ağızda qaşınma və karıncalanma.
Qarpız, qovun, balqabaq
Bu qovunlar ragveed polen ilə çarpaz reaksiyaya səbəb ola bilər. Boğaz ağrısı və selikli qişaların şişməsi kimi özünü göstərir. Onların istehlakı ot qızdırması olan insanlar üçün təhlükəlidir.
Albalı 
Ləzzətli şirəli giləmeyvə ağcaqayın poleninə aid bir allergen ehtiva edir və oral allergiya sindromuna səbəb ola bilər. 
Pomidor
Pomidorlara allergiya daha az yaygındır, lakin histamin azad edənlərə reaksiya mümkündür. Bu maddələrin özləri allergen deyillər, lakin allergiya vasitəçisi olan histaminin sərbəst buraxılmasına səbəb ola bilər. Nəticədə, immunitet sistemi iştirak etməsə də, əsl allergiyaya bənzər simptomlar yaranır. Bu reaksiyaların tibbdə psevdoallergik adlandırılması insanı heç də asanlaşdırmır. Dərinin qaşınması, dərinin qızarması, burun axması və onlardan mədə-bağırsaq narahatlığı əsl allergiya ilə eynidir.
Moruq və qarağat
İlk baxışdan zərərsiz və hətta müalicəvi giləmeyvə ilə pseudoallergiya və burun axıntısı səbəb ola bilər. Bütün bunların tərkibində olan və yalnız iltihab əleyhinə, qızdırmasalıcı və analjezik təsir göstərən salisilatlar sayəsində.
 

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası