Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Hansı daha sağlam və qidalıdır: Qarpız və qovun

09:13 - 22 İyul 2025 tarixində dərc olunub.

Qarpız və qovun tez-tez mövsümiliyi, dadı, qida dəyəri və mədəni ənənələri ilə bağlı bir neçə səbəbə görə müqayisə edilir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, hər iki meyvə yayda yetişir və isti mövsümün simvolu hesab olunur. Onların kütləvi məhsulu iyul-sentyabr aylarında baş verir, buna görə də tez-tez eyni vaxtda alınır və yeyilir. Hər ikisi fərqli dad çalarlarına malik olsalar da, şirin, sulu və təravətləndiricidirlər.

Tərkibi və orqanizmə təsiri baxımından qarpız və qovun çox fərqlidir.
Qida dəyəri
Qarpız
Kalori miqdarı - 100 qr başına 25-30 kkal .
Daha çox su ehtiva edir - 91,5% və daha az karbohidratlar - 7,55 q, o cümlədən 6,2 q şəkər.
Likopenlə zəngindir - ürək və qan damarları üçün yaxşı olan güclü bir antioksidandır.
Tərkibində qan axını yaxşılaşdıran və təzyiqi aşağı salan L-sitrulin amin turşusu var.
Qovun:
Kalori miqdarı - 100 qr üçün 28-36 kkal.
Daha çox C vitamini (qarpızda 8,1 mq-a qarşı 36 mq) və lif (0,4 q-a qarşı 0,8 q).
Tərkibində sinir sistemini gücləndirən beta-karotin və silikon var.
Sağlamlıq faydaları
Qarpız:
Diuretik təsir, toksinləri çıxarmağa kömək edir və urolitiyaz riskini azaldır.
Likopen və kalium sayəsində ürək-damar sistemini dəstəkləyir.
İdmançılar üçün faydalıdır: sitrulin məşqdən sonra əzələ ağrılarını azaldır.
Susuzluğu yatırmaq və kalori qəbulunu azaltmaq üçün əladır.
Yüksək su və lif tərkibinə görə qarpız bağırsaq hərəkətliliyini normallaşdırmağa kömək edir.
Qovun:
Lif sayəsində həzmi yaxşılaşdırır və yüngül işlətmə təsirinə malikdir.
Tərkibindəki yüksək C vitamini sayəsində immunitet sistemini gücləndirir.
Əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmaqdan məsul olan serotonin istehsalını təşviq edir. Daha çox lif ehtiva edir, həzm üçün faydalıdır və xolesterol səviyyəsini sabitləşdirməyə kömək edir.
Sümüklər və birləşdirici toxumalar üçün vacib olan gündəlik tələbatın üç qatını silisium ehtiva edir.
Təhlükəsizlik və risklər
Qarpız:
Tez-tez nitratları, xüsusən də erkən sortları ehtiva edir. Yazın sonuna yaxın almaq məsləhətdir.
Yüksək glisemik indeks (76), buna görə diabetli insanlar porsiyaları 200 q ilə məhdudlaşdırmalıdırlar.
Qovun:
Şəkər və lif birləşməsinə görə şişkinliyə səbəb ola bilər.
Orta glisemik indeks (62), şəkərli diabetdə də mülayimlik tələb edir.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası