Un yeməklərin əvəzsiz tərkib hissəsidir və əsas inqrediyentlərdən biridir. Paket açıldıqdan sonra unu lazımi şəraitdə saxlamaq lazımdır.
Ucnoqta.az Türkiyə mətbuatına istinadən xəmir məmulatlarının vazkeçilməz olan unun xarab olub-olmaması və unun xarab olub-olmadığını necə müəyyənləşdirməyi təqdim edir.
İsti hava və rütubətli mühit unun xarab olmasının səbəblərindəndir. Ona görə də un alarkən qablaşdırmanı nə qədər müddətdə bitirdiyiniz son dərəcə vacibdir.
İstifadə tezliyindən asılı olaraq unu böyük və ya kiçik paketlərdə almaq həmişə daha məntiqli olacaq.
Unun saxlanması zamanı qarşılaşa biləcək problem təkcə nəmlik və həşəratlar deyil. Un çox həssas kənd təsərrüfatı məhsulu olduğundan ətrafdakı qoxuları özünə çəkə bilir.
Buna görə də un paketini aldıqdan sonra onu qəhvə, yuyucu vasitələr, məişət kimyəvi maddələr kimi kəskin qoxusu olan məhsulların yanında saxlamaq məsləhət görülmür.
Xüsusilə yay aylarında isti havalarda asanlıqla xarab olan unu qapağı bağlı olaraq soyuducuda da saxlaya bilərsiniz. Həşəratların qarşısını almaq üçün istifadə edəcəyiniz bu üsulda un paketinin ağzını möhkəm bağlamağı unutmamalısınız.
Ununuzun hələ də istehlak üçün təhlükəsiz olub-olmadığını müəyyən etməyin ən yaxşı yolu onu qoxulamaq ola bilər.
Təzə unun neytral qoxusu olsa da, xarab olmaq üzrə olan unun qoxusu pis olacaq. Hətta köhnə, küf və ya turş iyi gələ bilər. Rəngsiz də görünə bilər.
Əgər ununuz su və ya nəmlə təmasda olarsa, böyük kif yığınları görünə bilər. Bu vəziyyətdə dərhal bütün unu atmaq lazımdır. Unun xarab olub-olmadığını ələkdən keçirərək asanlıqla anlaya bilərsiniz.
Çox uzun müddət saxlanmayıbsa və ya kəpənəkləri varsa, onu ələkdən keçirib, israf etmək istəmirsinizsə, təmiz variantdan istifadə edə bilərsiniz.
Unun həşəratlarla çirklənməsinin səbəblərindən biri də plastik qablardır. Əgər unu plastik qabda saxlayırsınızsa, qapalı şkafda açıq qoymaq daha yaxşı olardı. Beləliklə, ununuz hava alır və nəm əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Bu nöqtədə vacib olan, qoyduğunuz kabinetdir. Unun saxlanması üçün daha uyğun yerlər arasında həşərat keçirməyən, təmiz və rütubətsiz şkaflar var.